Quinn Vervelde uit Aalten droomt over Ajax. Foto: Cettela Slootmans
Quinn Vervelde uit Aalten droomt over Ajax. Foto: Cettela Slootmans

Quinn Vervelde (17): 'Ik twijfelde tot de laatste minuut over mijn terugkeer'

Aaltens voetbaltalent keert terug bij De Graafschap en wordt meteen topscoorder

Door Cettela Slootmans

AALTEN - De zeventienjarige Quinn Vervelde uit Aalten heeft een succesvol seizoen achter de rug. De talentvolle voetballer keerde het afgelopen jaar na een jaar afwezigheid terug bij De Graafschap en werd prompt topscoorder.

De meeste jongens moeten wachten tot ze vijf jaar oud zijn om te mogen beginnen met voetballen. Maar Quinn Vervelde begint als vierjarige al met voetbaltrainingen bij AD'69 in Aalten. Nadat hij onder meer driemaal topscoorder is geworden bij de Aaltense club, wordt hij op tienjarige leeftijd geselecteerd voor de jeugdafdeling van De Graafschap in Doetinchem.

Eerste periode
Bij De Graafschap voelt Quinn zich snel thuis en maakt hij veel progressie. Als leuke herinneringen aan deze beginjaren noemt hij de trainingskampen naar Italië en Spanje. "We hebben daar gespeeld tegen jeugdteams van Juventus en AC Milaan. En in Spanje hebben we hele dagen aan het strand gevoetbald".
Als Vervelde veertien jaar oud is, lopen de prestaties op het veld echter terug. "Ik was een kleine jongen die tegen spelers van 2,5 kop groter moest spelen. Op de trainingen lukte het wel, maar bij de wedstrijden kwam het er niet uit." De Graafschap ziet op dat moment een verdere samenwerking met de jeugdspeler niet zitten. Vervelde keert weer terug naar Aalten speelt vanaf het seizoen 2014-2015 voor AZSV.

Groei
Bij AZSV is er meer rust en ontspanning voor Vervelde. De jeugdige speler groeit letterlijk en figuurlijk, hij ontwikkelt lengte en kracht. AZSV biedt hem naast voetbal op niveau een leuk team en nieuwe vrienden. Als Vervelde in 2016 weer gevraagd wordt om voor De Graafschap te komen spelen, is de keuze daarom moeilijk. "Ik heb getwijfeld tot de laatste minuut voordat ze mij weer zouden bellen om te weten of ik weer wilde komen trainen. Bij AZSV had ik het erg naar mijn zin en ik was al eerder weggestuurd bij De Graafschap." Hij overlegt met oude trainers, vrienden en familie en maakt de beslissing om weer voor de Doetinchemse club te gaan spelen. "Je kunt altijd weer terug naar AZSV, maar de kans om bij De Graafschap te spelen krijg je niet zomaar weer."

Weer Superboer
Zodoende was de Aaltenaar het afgelopen jaar hele dagen in Doetinchem te vinden. Zijn aanvallende positie bij de Superboeren in het team onder de 17 jaar combineert hij met de opleiding Sport en Bewegen aan het Graafschap College. "Ik ga 's ochtends om 7.30 uur met de trein vanuit Aalten naar school. We trainen om 17.30 uur en dan ben ik om 20.00 uur weer in Aalten." De scholier vindt de opleiding goed te combineren met het voetballen, maar het zijn wel drukke weken. Waar er bij AZSV ook ruimte was voor gezelligheid tijdens de trainingen, zijn de trainingen bij De Graafschap intensiever. "Het is vol gaan van begin tot het einde van de trainingen. Er wordt kort op je gezeten maar dat helpt je ook."

'Ik wil hetzelfde als Dirk Kuijt, maar niet bij Feyenoord'

Om de trainingen en wedstrijden goed te kunnen volbrengen moet Quinn ook keuzes maken. Zijn omgeving heeft hier alle begrip voor. Een deel van zijn vrienden heeft ook bij De Graafschap gespeeld en zij weten als geen ander dat er weinig vrije tijd is. Zijn ouders helpen hem waar mogelijk en rijden hem overal heen. Eerder was er vanuit De Graafschap een bus voor de ouders naar uitwedstrijden. Vanaf aankomend jaar is deze bus er niet meer en zullen zijn ouders zelf met de auto de spelersbus door het hele land achterna rijden.

Verwachtingen overtroffen
Het afgelopen seizoen is het eerste seizoen dat hij weer terug is bij De Graafschap. Vervelde heeft als doel om zo veel mogelijk wedstrijden te mogen spelen, echter overtreft hij alle verwachtingen. "Aan het begin was het moeilijk om de wedstrijden vol te houden, maar het ging steeds beter. Ik heb alle wedstrijden gespeeld en ik ben topscoorder geworden."

Dromen over Ajax
Aankomend jaar maakt hij de overstap naar de A en hoopt hij op een basisplek. Vervolgens wenst hij door te kunnen groeien naar het eerste elftal van De Graafschap. Op de lange termijn heeft de zeventienjarige nog grote dromen, zoals spelen bij zijn favoriete club Ajax. "Ik heb altijd gezegd dat ik hetzelfde wil als Dirk Kuijt, behalve Feyenoord."
De weg daarnaartoe zal niet altijd vanzelf gaan. De Ajax-fan is een koele kikker en staat niet lang stil bij tegenslagen. Over de overstap van De Graafschap naar AZSV in 2014 vertelt hij: "Ik ben er niet lang mee blijven zitten. Ik denk over een tegenslag even na en dan is het klaar. Ik ben naar AZSV gegaan en ben weer verder gegaan met voetballen." Als tip voor de allerjongste voetballers uit Aalten zegt Quinn dat plezier houden het allerbelangrijkste is. "Ik had vroeger ook niet gedacht dat ik hier zou komen. Ik ben gewoon gaan voetballen omdat ik het leuk vind en ben mijn best blijven doen."

Profiel
Naam: Quinn Vervelde
Geboortedatum: 19 mei 2000
Geboorteplaats: Winterswijk
Woonplaats: Aalten
Opleiding: Sport en Bewegen, Graafschap College Doetinchem
Loopbaan:
2004 – 2010: AD'69
2010 – 2014: De Graafschap
2014 – 2016: AZSV
2016 – heden: De Graafschap