Erwin van de Wolfshaar. Foto: PR
Erwin van de Wolfshaar. Foto: PR Foto:

De ins en outs van een megastal

LINTELO/VRAGENDER – Medio juli heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Aalten besloten om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van een varkenshouderij aan de Gendringseweg in Lintelo. Het bouwplan omvat de verbreding van twee stallen en de bouw van een nieuwe stal waarin, als alles klaar is, totaal 2200 zeugen gehuisvest kunnen worden. Omwonenden en de organisatie Mobilisation for Environment uit Nijmegen uitten bezwaar tegen de megastal. Maar wat is nou eigenlijk een megastal? Hoe leven de dieren erin? En hoe zit het met de uitstoot van geur en ammoniak? Achterhoek Nieuws ging op bezoek bij Erwin van de Wolfshaar van Maatschap (Mts) Van de Wolfshaar, aanvrager van de omgevingsvergunning, om hem deze vragen voor te leggen.

Door Karin Stronks

Volgens Erwin van de Wolfshaar zijn de huidige megastallen juist een perfecte huisvesting voor varkens. Hij legt uit: "De varkens leven in geconditioneerde omstandigheden, door verwarming in de winter en afkoeling in de zomer is het klimaat het hele jaar door stabiel. De zeugen kunnen vrij rondlopen en hebben minimaal even veel ruimte per dier als in een kleinere stal. Bovendien merken de varkens niet dat de stal zo groot is.

'Beter door grotere omvang'

Door onze omvang hebben we medewerkers in dienst met elk hun eigen specialisme, zoals bevallingen of bevruchtingen. De dieren krijgen precies de aandacht die ze nodig hebben. In de kraamstal hebben we een nieuwe ontwikkeling met bewegende vloeren. Als de zeug opstaat beweegt de vloer naar boven, zo kunnen de biggetjes niet onder de moeder terecht komen, dus niet worden doodgetrapt. Dit soort investeringen in dierenwelzijn zijn alleen betaalbaar bij grotere bedrijven."

Vervolg op pagina 7