Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: Feestgebouw

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 8 februari betrof het Feestgebouw. Het is een foto, gemaakt kort voor het pand in 1977 werd gesloopt.

In 1907 kwam men in Aalten met een plan om een feestgebouw te bouwen. Financiële middelen werden gevonden door het uitgeven van aandelen. Tonnie Stoltenborg bezit nog een dergelijk aandeel en vertelt: "In 1907 werden aandelen uitgegeven voor de realisatie van dit gebouw. Men kon aandelen kopen om deze bouw mogelijk te maken. Er werden 750 aandelen van elk 10 gulden uitgegeven. Op deze manier kwam er 7500 gulden binnen. Voor die tijd een flink bedrag. De 'rijkeren' onder de Aaltense bevolking kochten een vel met liefst tien aandelen, een zogenaamd 'talon' (coupon of dividendblad van aandelen). Deze konden later worden verzilverd. Er zijn aandeelhouders geweest die dit niet hebben gedaan. Het bedrag werd als het ware geschonken om de bouw van het feestgebouw mogelijk te maken". Allerlei herinneringen kwamen naar boven. Leidy Wiggers: "Ons oude Feestgebouw aan de Polstraat. Als kind woonde ik hier tegenover. Je kon er heerlijk spelen, ook in de grote weide erachter. Het hekwerk aan de voorkant, waar op veel plaatsen het gaas ontbrak, werd als rekstok door ons gebruikt." Astrid Steenbergen-Stronks: "Het Feestgebouw! Veel herinner ik me er niet van, alleen wel dat er een autocross óm het gebouw werd gehouden. Omdat ik nog zo klein was, mocht ik bij mijn vader op de schouders naar dit spektakel kijken." Roelie Wilms: "Ik ging weg uit Aalten, toen stond het er nog. De marsmuziek die er schetterde tijdens de Avondvierdaagse. Ik herinner me nog Golden Earing dat er optrad en waar ik niet heen mocht. Vroeger werd er kermis gehouden achter het Feestgebouw." Louis Veldhuis: "Het gebouw was de poptempel van Aalten. Vanaf de roerige jaren zestig met diverse roemruchte beatclubs en in de jaren zeventig werden vele prachtige en legendarische concerten en festivals georganiseerd door onder andere Fly In, Nirwana, Attica enzovoort. Onvergetelijk!"

Theodoor Driessen, medeoprichter van het Feestgebouw, werd de eerste president. Omstreeks 1908 werd het gebouw in gebruik genomen. Bijna zeventig jaar lang had het een prominente plaats in Aalten. Sloop volgde rond het jaar 1977. Het Feestgebouw maakte plaats voor het activiteitencentrum De Pol en dit gebouw is nu omgedoopt in De Hofnar.