Een afdeling met biggen. Foto: PR
Een afdeling met biggen. Foto: PR Foto:

Ins en outs van een megastal

Vervolg van de voorpagina

LINTELO/VRAGENDER - Medio juli heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Aalten besloten om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van een varkenshouderij aan de Gendringseweg in Lintelo. Daarmee is sprake van een 'megastal'. Wat is de reden waarom de maatschap Van de Wolfshaar zo grootschalig wil boeren? Erwin van de Wolfshaar legt het uit.

Door een innovatief biologisch luchtwassysteem worden geur en ammoniak, die in de buitenlucht terecht komen, gereduceerd tot 5%. Erwin geeft aan: "Dat betekent dat 95% van de geur en ammoniak niet naar buiten komt. De biologische luchtwasser is een prachtig systeem: de lucht uit alle afdelingen wordt via een centraal luchtkanaal naar de achterkant van de stal gezogen. Daar wordt deze lucht 'gewassen' met water waar bacteriën in zitten. Die bacteriën eten de ammoniak en geur op, zij leven daarvan. De lucht die naar buiten komt bevat nog slechts 5% ammoniak en geur. Dat is nauwelijks waarneembaar, omdat deze lucht ook nog krachtig omhoog geblazen wordt en zo verder verdunt met de buitenlucht. Het is best kostbaar, voor dit systeem moeten we 200.000 euro investeren."

Bij Mts Van de Wolfshaar is veel aandacht voor voeding. Voor elke leeftijdsgroep wordt specifiek voer gemaakt naar de wensen en behoeftes van het dier. "We gebruiken voor dit voer onbruikbare reststromen uit de humane sector, zoals aardappelschillen, kaaswei en bierbostel, reststromen van bierfabrieken. Door middel van fermentatie (een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken, red.), maken we dagelijks een soort Yakult voor onze varkens, waardoor de dieren gezonder zijn, minder voer nodig hebben en minder mest produceren. Ook deze ontwikkeling is alleen betaalbaar voor een bedrijf van een grotere omvang", vertelt Erwin.

De megastal wordt op duurzame wijze gebouwd. Mts Van de Wolfshaar is van plan om net als in Vragender ook in Lintelo zonnepanelen op het dak te laten leggen. "In Vragender leveren we sinds een jaar stroom terug aan het net. We gebruiken zelfs geen gas. Het water, waarmee de lucht wordt gewassen, wordt warm door de lucht uit de stal, die warmte winnen we terug via een warmtepomp en wordt gebruikt om de stal te verwarmen. We zijn daarmee één van de eerste energie-neutrale varkensbedrijven van de Achterhoek", aldus Erwin. Hij voegt toe: "We weten heel goed dat er bezwaren zijn en willen met iedereen het gesprek aangaan om uit te leggen wat we doen, we staan daar altijd voor open." Vader Jan, oprichter van het bedrijf, vertelt: "We houden vaak open dagen als we iets nieuws te melden hebben. Dat zal vast ook gebeuren als de nieuwe stal in gebruik wordt genomen. Maar dat duurt nog wel even!"


Mantelzorgcafé

DINXPERLO/AALTEN - Op donderdagmiddag 24 augustus is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in de Sander, Aaltenseweg 73 in Dinxperlo, van 14.00 tot 15.30 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Ze zijn van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op dinsdagochtend 26 september en 21 november bij 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten van 10.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag 24 augustus, 26 oktober en 14 december in de Sander, Aaltensweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur.