Hajo Hofland. Foto: Lydia ter Welle
Hajo Hofland. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Vrijwilliger Hajo Hofland vertelt

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Hajo Hofland over zijn vrijwilligerswerk voor Humanitas, en in het bijzonder voor het project Financiële Thuisadministratie.

Door Lydia ter Welle

Hajo Hofland heeft een opleiding gehad en gewerkt in de financieel-economische sector. Hij was enige jaren wethouder voor de PvdA in de gemeente Winterswijk. Al jaren vervult hij diverse vrijwilligerswerkzaamheden voor Humanitas, variërend van bestuurswerk tot het ontwerpen en maken van brochures. Ook is hij actief als ondersteuner in het project Financiële Thuisadministratie. Als hobby heeft hij al jaren wandelen; mensen zouden hem zo kunnen hebben gezien bij de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook bij andere meerdaagse wandeltochten in binnen- en buitenland.

Zelfredzaamheid
Hofland vertelt: "Dat project Financiële Thuisadministratie is ooit begonnen vanuit een vraag om hulp, bij Humnitas, vanuit een gemeente. Iemand op leeftijd stond op de nominatie om een plekje te krijgen in een woonzorgcentrum. Maar vanwege de leeftijd en andere oorzaken waren de financiën van betrokkene een rommeltje. Dat moest eerst op orde worden gebracht, voor de – broodnodige – verhuizing kon doorgaan. Daar heb ik toen bij geholpen, en vervolgens is daaruit het project voor hulp bij de financiële thuisadministratie ontstaan."
De hulp die de Humanitas-vrijwilligers bij dit project bieden, is gericht op het toewerken naar zelfredzaamheid van de persoon die wordt geholpen. "We proberen dat te bereiken in ongeveer een jaar, maar als het echt nodig is, helpen we ook langer. We beginnen met inventariseren: kijken wat die 'schoenendoos vol' al dan niet geopende nota's, brieven en afschriften oplevert aan informatie. Over inkomsten, uitgaven en – helaas vaak ook – de schulden. Dan gaan we – altijd samen met degene die we helpen – kijken we hoe orde op zaken kunnen stellen. Door te overleggen met schuldeisers, over regelingen om een schuld af te betalen, door te kijken hoe inkomsten en uitgaven in overeenstemming met elkaar gebracht kunnen worden. Soms is het zelfs nodig om schuldsanering te regelen", legt Hofland uit.

'Fijn als het lukt!'
Voor de mensen die hulp krijgen, is het meestal een grote opluchting. "Hoewel mensen ook soms wel schrikken, als ze zien waartoe het financiële rommeltje heeft geleid. Ook omdat ze bijvoorbeeld niet wisten van welke toeslagen en regelingen ze gebruik konden maken, en op welke manier het aanvragen ervan werkt. Maar we werken samen aan een oplossing. En mensen leren dan weer hoe ze hun financiën op orde kunnen houden. Door op tijd te betalen, door gebruik te maken van waar ze recht op hebben. Dat is voor hen fijn, en daar geniet ik als vrijwilliger ook van!"
Hajo Hofland: "Vrijwilligerswerk is prachtig om te doen. Daar help je anderen mee, maar vooral ook omdat je er zelf zoveel plezier, energie en voldoening uit haalt."

Organisaties, die zich willen presenteren op de Vrijwilligersmarkt op vrijdag 6 oktober, kunnen zich aanmelden via info@aaltenseuitdaging.nl.

Afbeelding: Figulus Welzijn