De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto
De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto Foto:

Aziatische Tijgermug duikt op in Aalten

AALTEN - Recentelijk hebben twee bewoners van de Eligiusstraat in Aalten onafhankelijk van elkaar contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) omdat zij vermoedden dat zij een tijgermug hadden aangetroffen. Na onderzoek door de NVWA bleek dat het inderdaad ging om tijgermuggen.

Door Joost van de Nadort

Burgemeester Arnold Gerritsen: "De NVWA heeft in een beperkte straal rond de vindplaats onderzoek verricht en heeft meer tijgermuggen aangetroffen." Hoewel de tijgermug bekend staat als overbrenger van tropische ziekten is de kans nagenoeg verwaarloosbaar dat mensen besmet raken, aldus Gerritsen. De NVWA laat via en woordvoerder weten dat zij op vrijdag 25 augustus zullen starten met de bestrijding van de tijgermug.

De tijgermug kwam oorspronkelijk alleen voor in Azië, maar de larven hebben zich via exportgoederen naar andere werelddelen verspreid. De tijgermug komt tegenwoordig ook voor in delen van Noord- en Zuid-Amerika en heeft zich ook gevestigd in een aantal voornamelijk Zuid-Europese landen. Een enkele keer duikt de tijgermug ook op in Nederland. Nu dus ook in Aalten. Volgens de NVWA is de bestrijding van de tijgermug vooral een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de mug zich definitief in Nederland kan vestigen.

Bestrijding
De bestrijding van de van de tijgermuggen zal plaatsvinden in een straal van 500 honderd meter rondom de vindplaats. Er zijn muggenvallen geplaatst rond de vindplaats en de NVWA laat weten dat tot nu toe 23 tijgermuggen zijn gevangen. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat de hoeveelheid muggen niet zo relevant is. In een regenton kunnen bijvoorbeeld tien tijgermuggen worden aangetroffen die met het bestrijdingsmiddel in één keer uitgeroeid kunnen worden.

Als voorbeeld van effectieve bestrijding, noemt de woordvoerder het aantreffen van tijgermuggen in Veenendaal in 2016. Deze zijn bestreden en dit jaar bleek bij een controle dat de bestrijding effectief is geweest omdat geen tijgermuggen meer zijn aangetroffen. De bestrijding gebeurt met een biologisch middel en zal zich vooral richten op plaatsen met stilstaand water zoals gieters, emmers maar ook speelgoed in de vorm van emmertjes en schepjes die buiten liggen en waar water in kan blijven staan. Ook de kolken in de openbare ruimte in het betreffende gebied zullen behandeld worden met het bestrijdingsmiddel.

Bewoners actief
De woordvoerder van de NVWA adviseert bewoners van het betreffende gebied zelf ook alert te zijn op mogelijke broedplaatsen. Mogelijkheden om de tijgermug, maar ook andere muggen te weren, zijn het afdekken of leeg laten lopen van bijvoorbeeld regentonnen en stilstaand water in emmers, door gieters en speelgoed te verwijderen en zwerfvuil op te ruimen.


Lees verder op pagina 3