De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto
De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto Foto:

Tijgermug duikt op in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - In de Eligiusstraat zijn diverse exemplaren van de tijgermug aangetroffen. De tijgermug kan ziekten verspreiden, zoals knokkelkoorts en het zikavirus. Daarom is de overheid begonnen met het verdelgen van de muggen, om te zorgen dat ze zich niet kunnen verspreiden.

Weggegooide blikjes waar water in zit zijn ideale broedplaatsen voor de tijgermug. De tijgermug broedt overigens niet in vijvers, sloten of vaarten.

Gezondheidsrisico's
Tijgermuggen kunnen ernstige ziektes overbrengen. Het gaat dan om bijvoorbeeld dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus. Een tijgermug kan de ziekte alleen overbrengen wanneer hij eerst een besmette persoon heeft gestoken. Een volgende persoon die wordt gestoken kan dan besmet worden met deze ziekte. Het Rijks Instituut voor de Volksgezondheid (RIVM) laat weten dat deze ziekten in Nederland vrijwel niet voorkomen zodat de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein is. Om de kans op ziektes helemaal uit te sluiten wordt door de bestrijding geprobeerd te voorkomen dat de tijgermug zich definitief vestigt in Nederland. Op de website van het RIVM zijn antwoorden te vinden over vragen over de gezondheidsrisico's.


Het Broodfonds: de oplossing voor
onverzekerde zzp'ers?

BREDEVOORT - De eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen gaat over het Broodfonds. De bijeenkomst is op vrijdag 8 september. Vanaf 19.00 uur wordt de Tegenlicht-uitzending vertoond en om 20.00 uur start de Meet UP. De toegang is vrij.

Nederlanders telt ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Vier op de vijf zzp'ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel? Op vrijdag 8 september gaat men bij de Tegenlicht Meet Up Bredevoort in de Koppelkerk in gesprek over een mogelijke oplossing: het Broodfonds. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzekert de inkomensgevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Heb je als zzp-er helemaal niets geregeld en je kunt vanwege ziekte of ongeval niet meer werken, dan rest uiteindelijk de bijstand. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Ze sparen door middel van giften voor elkaar. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen door heel Nederland verspreid. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen. In de Achterhoek bijvoorbeeld in Winterswijk (www.broodfondswinterswijk.nl). Aan de andere kant zijn er politieke partijen die een verplichte AOV voor zelfstandigen in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. En er ook vast een punt van maken tijdens de formatieonderhandelingen. Of vinden dat iedereen moet meebetalen aan de financiering van de verzorgingsstaat. En wat vinden de commerciƫle verzekeringsmaatschappijen ervan? Hoe hoger de premie, hoe hoger de uitkering? En sluiten ze risico's uit?
Deze eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen is gebaseerd op de Tegenlicht-uitzending van zondag 3 september: Ons dagelijks brood. Er zijn gasten gevraagd om de discussie aan te zwengelen: Ubel Zuiderveld (voorzitter van Broodfonds Winterswijk), Jurgen van de Kamp (directeur Fivaris, onafhankelijk financieel adviesbureau te Aalten). Daarnaast zoeken de organisatoren commentaar vanuit de kringen van de vakbond. Moderator deze avond is Joop Wikkerink.