Gevecht tegen overlast door Kaemingk

AALTEN - Omwonenden van de firma Kaemingk ervaren al geruime tijd hinder van deze firma in de vorm van geluidsoverlast. Het gaat dan met name om mensen die in de buurt wonen van de vestigingen aan de Derde en Vierde Broekdijk. Een verzoek aan de gemeente om handhavend op te treden is in december 2016 door het College van Burgemeester en Wethouders afgewezen. Een drietal omwonenden liet het daar echter niet bij zitten en heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit. De bezwarencommissie heeft zich tijdens een hoorzitting eind mei over deze zaak gebogen en gaf begin juli het college het advies de bezwaarschriften gegrond te verklaren. Dinsdag 22 augustus heeft het college de zaak behandeld en een besluit genomen. Of de bewoners er uiteindelijk ook iets mee opschieten is maar zeer de vraag.

Door Joost van de Nadort

De bezwarencommissie heeft in haar advies kritiek op de argumenten die het college heeft gebruikt bij haar besluit om de verzoeken tot handhaving af te wijzen. Daarnaast merkt de commissie op dat het besluit te laat is genomen. Het heeft dertien weken geduurd in plaats van de wettelijk voorgeschreven termijn van acht weken voor de bezwaarmakers een besluit kregen toegestuurd. Opmerkelijk is dat uit het verslag van de hoorzitting blijkt dat de vertegenwoordiger van de gemeente zich verdedigde met de opmerking dat hij niet bekend is met de wettelijke termijn.

Onafhankelijk akoestisch onderzoek volgt

Geluid
De bezwaarmakers stellen dat er weliswaar in 2015 een controle door de Omgevingsdienst Achterhoek heeft plaatsgevonden, maar dat er tijdens deze controle geen akoestisch onderzoek is verricht. Het laatste akoestisch onderzoek dateert van 2008. Daarnaast vinden bezwaarmakers dat de omstandigheden rond de firma Kaemingk zijn gewijzigd. Er is een toename van verkeer en geluidhinder. De commissie adviseert de gemeente daarom een nieuw akoestisch onderzoek te laten uitvoeren. Er is dit jaar weliswaar akoestisch onderzoek gedaan, maar dat is uitgevoerd in opdracht van de firma Kaemingk zelf. Bezwaarmakers hechten niet veel waarde aan dit onderzoek. Wethouder Gerard Nijland: "Er zal een akoestisch onderzoek worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau."

Ruimtelijke Ordening
Eén van de bezwaarmakers heeft de gemeente laten weten dat hij er aan twijfelt of het pand van Kaemingk aan de Derde Broekdijk en de activiteiten die daar worden ontplooid wel in het bestemmingsplan passen. De commissie komt tot de conclusie dat bezwaarmaker gelijk heeft en dat er in een deel van het pand activiteiten worden ontplooid die strijdig zijn met het bestemmingsplan. Een deel van dit pand mag niet als distributiecentrum worden gebruikt maar alleen voor op- en overslag.

Vervolg
Burgemeester Arnold Gerritsen: "Dit is een al langer lopende zaak en het is verstandig om met alle partijen om de tafel te gaan zitten om tot een oplossing te komen." De kruising Derde Broekdijk en Dinxperlosestraatweg wordt, ondanks het feit dat bewoners bang zijn dat de aanpassingen alleen maar uitnodigen om harder te rijden, in het najaar aangepast. Daarnaast wordt een nieuw verkeersonderzoek uitgevoerd, waarbij de bezwaarmakers inbreng hebben in de tijdstippen en locaties waarop onderzoek wordt gedaan.
De voorstellen die de bewoners hebben gedaan om tot een oplossing te komen, worden niet uitgevoerd. Het instellen van eenrichtingverkeer biedt volgens wethouder Gerard Nijland geen soelaas. Ook andere bewegwijzering zal volgens Nijland niet helpen. "Chauffeurs kijken tegenwoordig niet meer op verkeersborden, maar vertrouwen volledig op hun navigatiesysteem en dat kiest de kortste weg."

Reactie bezwaarmaker
Eén van de bezwaarmakers is gevraagd om een reactie te geven op dit besluit. Hij zegt nog geen brief van de gemeente te hebben ontvangen en is daarom ook nog niet in staat om inhoudelijk te reageren. Hij wil eerst het besluit bestuderen.