Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Open monumentendagen. Foto: PR
Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Open monumentendagen. Foto: PR Foto:

Boeren, burgers en buitenlui op Open Monumentendag

AALTEN - Op 9 en 10 september staat de gemeente Aalten in het teken van Open Monumentendag. Monumentale panden openen hun deuren en zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. Op zaterdag 9 september vindt de opening plaats van de Open Monumentendag 2017. Het landelijke thema van 2017 is 'Boeren, burgers, buitenlui'. Daarmee ligt bij deze 31ste editie van het landelijke evenement de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties.

Het thema verbindt stadsbewoners, boeren en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. 'Boeren, burgers en buitenlui', dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Het thema wijst op hun onderlinge relaties en is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten.

De gemeente Aalten heeft een rijke plattelandscultuur. Er is nog veel terug te zien van het boerenleven: eeuwenoude scholtengoederen, boerderijen en molens. Oude tradities worden in ere gehouden, zoals brood bakken in traditionele bakovens. Maar ook de taal, het Achterhoeks dialect is goed bewaard gebleven. Tijdens de opening van Open Monumentendag op 9 september is er een tiental zelfgeschreven gedichten in het dialect te bewonderen.

De deel van boerderij Eppink is het decor voor de zelfgeschreven gedichten in het dialect afkomstig van de gedichtenwedstrijd, waarbij eenieder zijn zelfgeschreven gedicht over de gemeente Aalten, haar kernen en/of buitengebied in het Achterhoeks dialect kon insturen. Tijdens de opening op 9 september worden de winnaars van deze wedstrijd bekend gemaakt. Zowel op 9 als op 10 september kan de expositie op Landgoed Eppink aan de Romienendiek 4 in Aalten, bezocht worden.

In de Freriksschuure van de Aaltense Musea is een fotocollectie van Aaltense boerderijen te bekijken. Tevens zijn is er tussen de boeren gebruiksvoorwerpen in de Freriksschuure de oorsprong terug te vinden van vele spreekwoorden en gezegden. De foto-expositie is op 9 en 10 september van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Ook is er een expositie over linnengoed te bekijken.

Broodbakken op grootmoeders wijze
Er is vrijwel geen boerengezin dat nog zelf brood bakt, maar vroeger was dit de normale gang van zaken. Bij veel boerderijen stond een bakoven waarmee het hele gezin of zelfs de buurt mee van brood werd voorzien. Stichting Bewaar 't Olde zet zich in voor de restauratie en het weer in gebruik nemen van historische bakovens. Broodballen op grootmoeders wijze kan in één van de gerestaureerde historische takkenbos- of houtovens. Tijdens Open Monumentendag kan men bij een drietal van deze traditionele bakovens de bakactiviteit van begin tot eind bijwonen.

Het volledige programma van Open Monumentendag 2017 leest u op www.openmonumentendag.nl/aalten en in de activiteitenfolder die vanaf 1 september gratis te verkrijgen is bij de VVV Dinxperlo, VVV Aalten en VVV Bredevoort.

Fietstocht
Tijdens de opening op 9 september wordt ook het nieuwe fietsrouteboekje in de serie 'Cultuurhistorische Routes in Nederland' gepresenteerd. De erfgoedroute Aalten – Winterswijk voert door zowel Nederlands als Duits grensgebied. In de geschiedenis van deze streek is de grens met Duitsland een belangrijke factor geweest. De grenspalen, groene grensovergangen en landweren onderweg herinneren hieraan. Het Nederlandse gebied wordt gekenmerkt door een coulisselandschap, waar vooral in buurt van Aalten en Winterswijk veel scholtenboerderijen bewaard zijn gebleven. De route is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de gemeente Aalten en de gemeente Winterswijk, met subsidie van de provincie Gelderland en wordt uitgegeven door Uitgeverij Matrijs.

Erfgoedprijs
Het college van B&W van de gemeente Aalten reikt jaarlijks de Erfgoedprijs uit. In 2017 zijn drie kandidaten genomineerd voor de prijs: Vereniging Bredevoorts Belang, voor de realisatie van het Vestingpark in Bredevoort, Familie Te Kloeze van theetuin 't Lerinkshof in Lintelo, voor de combinatie van cultuurhistorie, landschapsbeheer en toerisme en als derde kandidaat de Verhalenvangers van het Onderduikmuseum Markt 12, voor het vangen van verhalen over het verleden. De winnaar van de Erfgoedprijs wordt bekend gemaakt op zaterdagochtend 9 september, tijdens de opening van de Open Monumentendag op Landgoed Eppink aan de Romienendiek in Aalten. Hij ontvangt de Erfgoedprijs 2017 uit handen van wethouder Ted Kok.

De Open Monumentendag in de gemeente Aalten wordt mede mogelijk gemaakt door het Comité Open Monumentendag gemeente Aalten, gemeente Aalten en de VVV's in de gemeente Aalten.


Het deeg wordt in de oude houtgestookte ovens op een schieter gelegd en in de oven geplaatst. Foto: Frank Vinkenvleugel