Een zieke Es. Foto: Staatsbosbeheer
Een zieke Es. Foto: Staatsbosbeheer

PP stelt vragen over essentaksterfte

PP bang voor kaalslag

Door Joost van de Nadort

AALTEN - In de gemeente Aalten staan ongeveer 3000 essen, waarvan een klein deel in de bebouwde kom. De Progressieve Partij (PP) is bezorgd over mogelijke massale kap van de es in de gemeente en de kaalslag die daardoor ontstaat. Reden genoeg om het college hierover aan de tand te voelen.

Essentaksterfte is een ziekte die in Noord West-Europa nog niet lang voorkomt. Pas tien jaar geleden werden de eerste gevallen gemeld. Eerder werden al wel gevallen van essentaksterfte gemeld uit Midden-Europa, onder meer uit Polen. De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich via de lucht verspreidt. Er zijn op dit moment geen middelen voorhanden om gezonde bomen te beschermen.
Situatie in Aalten
Het College van Burgemeester en Wethouders antwoordt aan de PP dat er tot ongeveer twee jaar geleden eigenlijk geen sprake was van essentaksterfte. In 2016 zijn in totaal bij 1132 essen de aangetaste takken weggesnoeid. In juli 2017 heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de essen die zijn besmet. Het aantal besmette bomen varieert per locatie.

Smalbladige Es beter bestand tegen schimmel

Langs bijvoorbeeld de Zwanenbroekweg tussen de Stationsweg en de grens met de gemeente Winterswijk staan 262 essen waarvan er 217 besmet zijn. Langs de Prinsendijk echter zijn er van de 125 aanwezige essen maar twee besmet. Het college merkt op dat het opvallend is dat de smalbladige es beter bestand lijkt te zijn tegen de schimmel. Dat is gemeld bij de universiteit van Wageningen waar onderzoek naar de essentaksterfte plaatsvindt.

Gemerkte bomen
Overal waar essen staan, is te zien dat een groot aantal van deze bomen is gemerkt met een oranje stip. De PP is bang dat wanneer deze bomen allemaal gekapt zullen gaan worden er sprake is van een enorme kaalslag. Het college zegt in haar reactie dat het nog niet zeker is de gemerkte bomen allemaal zullen worden gekapt. Wel krijgen deze bomen extra aandacht.
Er wordt voortdurend gekeken hoe snel deze bomen achteruitgaan. Mochten er inderdaad hele lanen te maken krijgen met kap dan zullen plannen worden opgesteld hoe de gekapte bomen het beste vervangen kunnen worden. Bij deze plannen zullen deskundigen worden ingeschakeld.