Foto: D. Hijink, collectie: Leo van der Linde. 
Foto: D. Hijink, collectie: Leo van der Linde.  Foto:

Oplossing zoekplaatje: afbraak voormalige pastorie

BREDEVOORT - Velen vinden het nu jammer dat dit pand niet bewaard is gebleven: de voormalige pastorie in Bredevoort. Dit was het sloopbeleid in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Nu zou het niet meer zo snel gebeuren.

Op de foto zien we de afbraak in 1974 van de pastorie, later het kindertehuis aan 't Zand in Bredevoort. Deze pastorie werd in 1914 gebouwd, nadat in 1914 de vorige was afgebroken. Het afgebeelde gebouw is na de afbraak vervangen door een nieuw gebouw het gezinsvervangend tehuis 'De Veste' van Stichting de Lichtenvoorde. De bewoners van dit gezinsvervangend tehuis wonen er ook al niet meer en zijn inmiddels verhuisd naar appartementen aan de Hofstraat in Aalten.
In 1914 geeft ds. Ledeboer de aanzet tot afbraak van de allereerste Bredevoortse pastorie. Dankzij hulp van de diaconie werd voor circa f 10.000,- op hetzelfde terrein een nieuwe pastorie, met het front aan 't Zand gebouwd. Het besluit om deze pastorie te bouwen, in een slapeloze nacht ontsproten aan het brein van ds. Ledeboer, is met grote voortvarendheid in daden omgezet. Een mooi voorbeeld van de praktische zin van ds. Ledeboer, predikant van 1902 tot 1914, is het verhaal dat hij zijn kerkeraadsleden uitzond om in de omgeving naar een mooi huis om te zien, met de bedoeling dat te kopiëren als Bredevoortse pastorie. In Winterswijk vond men iets geschikts en toen ging de kerkeraad in zijn geheel zich overtuigen van de deugdelijkheid van deze woning. Het kostte echter moeite er binnen te komen. Het was namelijk die dag 1 april en de huisvrouw, beducht voor grappen, moest eerst van de ernst van het bezoek worden overtuigd voordat ze zoveel vreemde mannen binnenliet.