Erik Ormel bij zijn Jersey Koeien. Foto: PR
Erik Ormel bij zijn Jersey Koeien. Foto: PR

Open Dag op twintigjarig biologisch melkveebedrijf

Rondleidingen en veel activiteiten

Door Karin Stronks

DE HEURNE – Het biologische melkveebedrijf van Erik Ormel en Ellen te Winkel bestaat twintig jaar. Om deze mooie mijlpaal te vieren wordt op zondag 24 september een Open Dag gehouden van 11.00 tot 16.00 uur. Iedereen die graag wil zien hoe het er op de biologische boerderij, waar Jersey koeien leven, aan toe gaat is welkom. Erik geeft de hele dag door rondleidingen en uitleg over het bedrijf. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers van de stichting Ieder1Anders aanwezig om bezoekers, jong en oud, een heleboel vermaak te bieden. De opbrengst van deze biologische Open Dag is bestemd voor Ieder1Anders.

Negentig stuks Jersey koeien en nog eens veertig stuks jongvee leven op de boerderij. De koeien zijn roodbruin van kleur, zijn iets kleiner dan 'gewone' melkkoeien en hebben hoorns. De dieren lopen zo veel mogelijk buiten en kalveren drinken vier à vijf maanden melk bij de (pleeg)moeder. "We zorgen ervoor dat in het voorjaar veel kalveren geboren worden. We houden de moeders met hun kalveren apart van de melkkoeien. Drie kalfjes drinken bij één moederdier, dat kan de echte- maar ook een pleegmoeder zijn. We zorgen ervoor dat de kalveren die bij één koe drinken even groot zijn anders blijven kleine kalfjes te veel achter bij de grotere. Ja ze beconcurreren elkaar", legt Erik uit.

Bij het biologische boerenbedrijf hoort 40 hectare grond. Erik Ormel: "We hanteren een beweidingsplan, de koeien lopen elke dag op een ander stuk wei. Ze leven van een mengsel van gras, klaver en paardenbloem, daar zitten vrijwel alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben. We hebben de laatste jaren zachte winters, voor ons bedrijf is dat prima, een paar jaar geleden liepen onze Jerseys met Kerst nog buiten in de zon! We mogen niet spuiten tegen onkruid en de koeien worden bijgevoerd met biologische brokken. Het medicijngebruik, ook preventief, moet zo veel mogelijk worden beperkt. We zoeken wel naar alternatieven zoals homeopathische middelen."

De Jersey koeienmelk is iets anders qua samenstelling dan de melk van rood- of zwartbonte dieren. "Onze melk bevat meer eiwit en vet, ideaal om kaas van te maken. We leveren de melk aan kaasmakerij Aurora, het bedrijf ligt in Duitsland, de eigenaren zijn Nederlands. Aurora is bij ons aanwezig op de Open Dag. Aurora heeft toevallig kort geleden een nieuwe kaas gepresenteerd, het 'Achterhoeks Deerntjen'. De naam zegt het al, het is gemaakt van Achterhoekse biologische melk! Het is een smeuïge en pittige kaas, te proeven op onze Open Dag", geeft Erik aan. Het 'Achterhoeks Deerntjen' is te koop bij Smits in De Heurne en bij Prinsheerlijk in Aalten. "We hebben hier vlak bij huis ook de 'Zelfbedieningskoelkast'. Mensen kunnen hier hun kaas kiezen en het geld in een potje doen", vertelt Erik.

Erik staat elke dag om 6.00 uur op en begint met melken. "Het melken, kalveren voeren en schoonmaken neemt zo'n twee-en-een-half uur in beslag. Rond 8.30 uur is dat klaar, de dieren gaan naar buiten en ik ga ontbijten. Pannenkoeken? Haha, nee, boterhammen! Aan het eind van de middag worden de koeien weer gemolken. Tussendoor doen we allerlei klussen, gras maaien of inkuilen bijvoorbeeld. Dat melken is echt de basis, dat moet elke dag, zeven dagen per week", aldus Erik. Twee keer per jaar krijgt de biologische boer controle. Erik: "Eén keer komt men onaangekondigd, de andere keer melden ze zich. Dan worden ook de boeken gecontroleerd."

Het twintig jarig bestaan van de biologische boerderij vinden Erik en Ellen een prima gelegenheid om een Open Dag te houden. Ze hebben een mooi programma samengesteld met onder andere muziek van Alles Andès, Café Biologica, broodjes bakken op het kampvuur, kalfjes knuffelen, Hamburger Bio, het Strokasteel, grassurfen en vogelhuisjes maken. "Een dagje uit voor jong en oud! Leerzaam en leuk tegelijk! We hopen natuurlijk dat het mooi weer is en dat er veel mensen een kijkje komen nemen", aldus Erik Ormel.


Nostalgie en gezelligheid op
Bockbierdag en koopzondag Aalten

AALTEN - De eerste zondag in oktober is in Aalten de introductie van het Bockbier. Op de Markt en in de cafés kunnen speciale bockbieren worden geproefd. Het aanslaan van het eerste vat, rond 13 uur gaat gepaard met veel nostalgie en gezelligheid. De winkels in het centrum zijn deze zondag de 1e oktober open.

Een mooie combinatie op 1 oktober: de traditionele Bockbierdag met de Koopzondag. Bij de Aaltense winkels is het gezellig winkelen en door de straten zullen verschillende activiteiten te zien zijn en de Markt en cafés staan in het teken van vele soorten Bockbier; lekker eten en livemuziek. Op de Markt wordt opnieuw 'das Oberkrainer Grenzgebläse' verwelkomd. Het eerste vat Bockbier wordt rond 13:00 uur op de Markt aangeslagen door de nieuwe Wijnkoningin Youandi en haar prinsessen Eline en Iris. De op dat moment aanwezige bezoekers zullen hier op een mooi glas Bockbier worden getrakteerd. De Compagnie Onversaegt uit Bredevoort zal het kanon af vuren en de Vendeliers van Sint Helena zullen ook hun medewerking verlenen. De tuin van Café Schiller biedt plaats aan een biermarkt met meer dan tien verschillende bockbieren van de tap. De koopzondag en de Bockbierdag duren van 12.00 tot 17.00 uur.


www.Bockbierdag.nl