Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: Ormelstraat

AALTEN - Wim Sonneveld zong over het dorp, waarin het zo heerlijk rustig is. Ruim veertig jaar geleden zagen we nog niet veel auto's in het dorpsbeeld in Aalten. In dit straatje is het heerlijk rustig. We zien één auto en de kar van de melkboer. Op deze foto van de Ormelstraat, uit de periode 1971/1972, reageerden bijna 50 mensen, kortom een uiterst populair en geliefd straatje.

Anneke Schoppers: "Ah...ons huisje in de Ormelstraat! Super gezellige buurt!". Carla Scheffer: "Heel wat jaartjes doorgebracht". Corry Hardeman: "Ooooh, mooie straat." Astrid van der Donk: "Het was toen ook nog een rustige wereld." Tonny Scholten vertelt: "Dit is een foto uit 1971/1972. Ik was als beginnend schilder in dienst bij Johan Bartolomeus, die links ter hoogte van de afgebeelde auto, gevestigd was. Op de foto staat een Opel Kadett Olympia afgebeeld. Deze was van Henk Prinsen die daar ook werkzaam was." Ina Westrum: "Aan het begin van deze straat woonde loodgieter Te Mebel, mijn man heeft hier jaren gewerkt." Ingrid Lammers: "De Ormelstraat is het leukste, gezelligste buurt-BBQ-vierende, oude-jaar-uitzwaaiende, doe-eens- samen-iets-te-geks-straatje van Aalten." Aan het eind van de straat zien we de Hofstraat, met het bedrijf van Staalkat. Voorheen was hier de textielfabriek HDZ (Herman Driessen en Zn) gevestigd. De 87-jarige Henk Obbink vertelde dat er rond 1780 een zekere Ormel in dit straatje woonde, hier zou het straatje na 1813 naar vernoemd zijn. Nadat in 1813 het Onafhankelijkheidsfeest gevierd werd kregen de straten in het dorp pas een naam.

Dik Pardijs vertelt: "Het is niet bij veel personen bekend, maar de naam van de straat is afkomstig van 'd'n dikken Ormel' oftewel de heer Ormel die omstreeks 1900 meerdere woningen heeft laten bouwen aan deze straat. De stenen voor deze woningen waren afkomstig van zijn steenoven op de Haart. Rond 1900 waren er diverse steenovens in dit gebied en werd er kleinschalig klei gewonnen voor het bakken van bakstenen."