Van links af: Sylvia Heijnen, Carlo Steumel, Rita Nehling-Krüger en Gerda Brethouwer. Foto: Karin Stronks
Van links af: Sylvia Heijnen, Carlo Steumel, Rita Nehling-Krüger en Gerda Brethouwer. Foto: Karin Stronks

Cultuurcoöperatie 'Unterwegs' opgericht

Eerste project: twee tweedaagse cultuurreizen

BREDEVOORT – Vijf cultuurinstellingen hebben de handen ineen geslagen en de cultuurcoöperatie 'Unterwegs' opgericht. Het doel van de nieuwe organisatie is om de gezamenlijke cultuur grensoverschrijdend te ontsluiten voor het publiek. De gedachte erachter is diepgaand: Unterwegs wil zich door het organiseren van projecten inzetten voor vrijheid, medemenselijkheid en tolerantie.

Door Karin Stronks

Het eerste project omvat twee tweedaagse cultuurroutes waarbij deelnemers kennis kunnen maken met de vijf cultuurinstellingen, onderduikmuseum Markt 12 in Aalten, de Koppelkerk in Bredevoort, het Otto Pankok Museum Haus Esselt in Hünxe, het Humberghaus in Dingden en Kloster Marienthal in Marienthal. Er is aandacht voor de exposities in alle vijf instellingen waaronder de overzichtsexpositie 'Beeldtaal' van de schrijver en kunstenaar Günther Grass (onder andere schrijver van het verfilmde boek 'Die Blechtrommel). 's Avonds staan concerten op het programma, in Kloster Mariënthal 'Eine Lebensreise mit Liedern und Texten' door Reinhard Mey, in de Koppelkerk 'A Tribute to Miles Davis' door Mosquito Jazz.

Rita Nehling-Krüger, coördinator van Kulturraum Hamminkeln, Carlo Steumel van het Otto Pankok Museum, Gerda Brethouwer, directeur van onderduikmuseum Markt 12 en Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk gaven uitleg over het hoe en waarom van de cultuurcoöperatie. "De aanleiding voor Unterwegs was een oproep om te netwerken. Er zijn meerdere organisaties met gelijke doelstellingen, samen zijn we sterker. Een andere reden is de maatschappelijke tendens, de open grenzen en tegelijk het wantrouwen jegens nieuwkomers. Daarom hebben we Unterwegs in leven geroepen, om onder het motto 'vrijheid, medemenselijkheid en tolerantie' een beweging in gang te zetten", legt Sylvia Heijnen uit.

Carlo Steumel stemt hiermee in: "De gesprekken zo lang na de oorlog zijn nog niet geëindigd, we moeten de dialoog blijven voeren, elkaar begrijpen, ons afvragen waar de agressie vandaan komt. Met Unterwegs willen we een positieve impuls geven." Ook Gerda Brethouwer beaamt deze stellingen: "Vanuit de bijzondere identiteit van het grensgebied is samenwerking en uitwisseling zo belangrijk, met elkaar in gesprek blijven, reflecteren, burgers opzoeken, debatteren, symposia houden. Maar eerst gaan we kennismaken met de vijf partners."

Het eerste project omvat twee tweedaagse cultuurroutes, waarbij een bezoek wordt gebracht aan de vijf partners van Unterwegs. Per bus worden de deelnemers vervoerd, er zijn maaltijden en concerten bij de cultuurreizen inbegrepen. De kosten zijn voor twee dagen 100,- euro, per dag kost deelname 51,- of 49,- euro. De overzichtsexpositie Beeldtaal van Günther Grass is inbegrepen, evenals de tentoonstelling 'Fukushima, collage van een catastrofe' van Klaus Cordes. Ook zijn er twee avondconcerten in het programma opgenomen.

De vijf partners zijn Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten: men maakt in dat museum kennis met een plek waar een gezin, onderduikers en een Ortskommandant onder één dak leefden; de Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur waar overdag exposities en 's avonds lezingen, concerten en schrijversgesprekken worden gehouden; Otto Pankok Museum Haus Esselt in Hünxe, het woonhuis van de moedige kunstenaar Otto Pankok die de kant van Joden en Sinti koos tijdens het naziregime; Humberghaus in Dingden, waar tot 1941 de Joodse familie Humberg woonde. Deze familie, net als miljoenen andere Joden, werd slachtoffer van de Jodenvervolging; Kloster Marienthal in Marienthal: het Karmelietenklooster herbergt talloze moderne sacrale kunstwerken. Kunstenaars van statuur gaven, door de inzet van pastoor Winkelman, begin vorige eeuw de Kloosterkerk een nieuwe, moderne uitstraling.

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor de twee tweedaagse cultuurreizen door een mailtje te sturen naar onderduikmuseum Markt 12 of naar het Otto Pankok Museum Haus Esselt.


info@pankok-museum-esselt.de
vvvgemeenteaalten@gmail.com