Tijdens de informatieavonden heerste een positieve stemming betreffende de aanleg van glasvezel. Foto: PR
Tijdens de informatieavonden heerste een positieve stemming betreffende de aanleg van glasvezel. Foto: PR Foto:

Inloopavonden over glasvezel buitengebied

AALTEN - Aan het begin van deze maand startte de campagne voor aanleg van glasvezel in het gebied Aalten-OostGelre. Glasvezel buitenaf organiseerde de eerste week van september een aantal informatieavonden. De bewoners van het buitengebied die in aanmerking komen voor een aansluiting op glasvezel hebben daarvoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Tijdens deze informatieavonden werden de inwoners geïnformeerd over het aanbod van Glasvezel buitenaf, de kosten voor de aansluiting, en de mogelijkheid zelf een keuze te maken uit de verschillende pakketten die worden aangeboden door de vier dienstaanbieders.

Het gebied
Na de succesvolle campagnes in Berkelland en Winterswijk, loopt nu de glasvezelcampagne voor de inwoners van Aalten en Oost Gelre, het gaat hier om bijna 3.500 adressen. Er moeten duizenden kilometers geulen worden gegraven om het glasvezelnetwerk te bouwen. Dit kost tijd. Er is daarom gekozen om gefaseerd glasvezelcampagnes te organiseren. Het biedt de mogelijkheid om iedereen persoonlijk te informeren over de voordelen van een goede internetverbinding en de abonnementen bij dienstenaanbieders. Bij het definiëren van een gebied wordt niet strikt gekeken naar gemeentegrenzen, maar ook natuurlijk grenzen zijn hierbij van belang. Bij het gebied Aalten - Oost Gelre worden daarom ook een aantal aansluitingen in een deel van de gemeente Berkelland en Oude IJsselstreek mee genomen, zoals een aantal adressen in Breedenbroek, Voorst en Sinderen.

De kosten
Voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk kan er gekozen worden om per maand het bedrag van 12,50 euro te betalen of eenmalig 1600 euro. Deze vastrechtvergoeding is gekoppeld aan de kosten voor het abonnement waarvoor gekozen wordt. Wanneer na bijvoorbeeld een jaar besloten wordt het abonnement op te zeggen, stopt ook de betaling van de vastrechtvergoeding. Inwoners die besluiten later gebruik te maken van het aanbod betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro. Daarnaast betalen deze adressen vanzelfsprekend ook nog de kosten voor vastrecht en het abonnement.

Lees verder op pagina 15