Willie Oort vertelt over haar ervaringen. Foto: Leo van der Linde
Willie Oort vertelt over haar ervaringen. Foto: Leo van der Linde Foto:

Vrouwen in de politiek: een uitdaging

AALTEN - Dinsdag 26 september werd de raadszaal bevolkt door vrouwen die nieuwsgierig zijn naar de ervaringen van vrouwen die in de (lokale) politiek actief zijn. Speciaal voor deze avond waren Ilse Saris en Willy Oort uitgenodigd. Beiden zijn geruime tijd actief, of actief geweest, in de lokale politiek.

Door Joost van de Nadort

Carole Klappe is voorzitter en leidt de avond in. Zij benadrukt dat mannen en vrouwen in de politiek niet zonder elkaar kunnen. Dat heeft volgens haar te maken met het feit dat vrouwen een andere manier van denken hebben dan mannen. Mannen denken rationeel en vrouwen meer vanuit een gevoel.

Ervaringen
Klappe geeft het woord aan Willie Oort. Zij heeft veel ervaring in de lokale politiek. Oort: "Ik ben redelijk onverwacht voor de PvdA in de raad terecht gekomen. Ik was destijds bezig met een opleiding. Die heb ik voor de politiek op moeten opgeven. Daar heb ik geen spijt van gehad." Zij roept vrouwen op om als ze de kans krijgen deze ook te grijpen. "De besluiten die je in de raad neemt", zo stelt zij, "zijn belangrijk voor de inwoners van je gemeente en je hebt de kans om je er nadrukkelijk mee te bemoeien. Het is inmiddels meer dan 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen en nog steeds wordt de politiek gedomineerd door mannen." Vervolgens krijgt Ilse Saris, sinds 2010 wethouder in Winterswijk, het woord. Ook zij heeft nooit spijt gehad van haar besluit om actief te worden in de lokale politiek. Saris: "Wanneer ik door Winterswijk loop, zie ik mooie projecten waar ik 'ja' tegen hebt gezegd. Dat geeft veel voldoening. Ik vind het een eer om volksvertegenwoordiger te zijn." Zij roept vrouwen op de uitdaging aan te gaan.

'Nieuwkomers in de politiek steunen met scholing'

Mannen
Ook de mannen komen deze avond aan het woord. Rik van Lochem, voorzitter van het CDA Aalten-Dinxperlo, en Joop Wikkerink, fractievoorzitter van de Progressieve Partij houden beiden een pleidooi voor meer vrouwen in de politiek. Van Lochem: "Ik hoor vaak, dat wanneer vrouwen voor de politiek gevraagd worden, zij zich afvragen of zij het wel kunnen. Je hoeft niet gelijk in de raad, je kunt ook eerst op de achtergrond actief worden." Wikkerink: "Meer vrouwen in de raad leidt tot meer diversiteit en legitimeert veel meer dan nu het geval is de besluitvorming." Hij pleit er ook voor om vanuit de raad meer initiatieven te ontplooien op het gebied van scholing voor nieuwkomers in de politiek.

Reacties
De reacties van de aanwezige vrouwen zijn wat terughoudend. Zij vragen zich af of ze de zekerheid van een baan (gedeeltelijk) moeten opgeven voor een onzekere periode van misschien maar vier jaar in de politiek. Ze vinden het wel interessant om te horen hoe politiek actief zijn in de praktijk uitpakt en hebben misschien wel belangstelling, maar niet op dit moment.

Het is dus maar de vraag of er vrouwen zijn die door het bijwonen van deze avond uiteindelijk over de streep worden getrokken. We zullen het zien wanneer de kieslijsten bekend worden gemaakt.