Bestemmingsplan vestiging Aalbers in procedure

AALTEN - Het heeft heel lang geduurd, maar nu lijkt er schot te komen in de realisatie van het bedrijf van de firma Aalbers op bedrijventerrein Westrand, aansluitend aan 't Broek. Al in 2015 kondigde de gemeente aan dat Aalbers belangstelling had voor een deel van dit stuk nog te ontwikkelen bedrijventerrein. Wethouder Ted Kok: "Het heeft lang geduurd. Dat heeft te maken met de voorbereiding. Dit is niet een simpel bestemmingsplan. Dat we nu zover zijn is goed voor de firma Aalbers en financieel gezien ook voor de gemeente Aalten."

Door Joost van de Nadort

Toen de gemeente in 2009 zo'n tien hectare grond aan de westrand van Aalten in haar bezit kreeg, was het de bedoeling daar een groot bedrijventerrein te realiseren. Het moest een zogenaamd werklandschap worden. Bezwaren van omwonenden hebben ertoe geleid dat de Raad van State een streep heeft gezet door de plannen. Hierdoor bleef de gemeente met tien hectare grond zitten. Kok: "Afspraken met de provincie en de omliggende gemeenten hebben ertoe geleid dat overeenstemming kon worden bereikt over de vestiging van de firma Aalbers op een deel van deze grond. We moesten wel afspraken maken omdat deze uitbreiding tegen het afgesproken beleid ingaat." De grond wordt gefaseerd overgedragen aan Aalbers. Kok: "Aalbers gaat niet gelijk vijf hectare ontwikkelen. Hij begint met twee en een halve hectare en neemt een optie op de resterende helft, zodat hij eventueel kan uitbreiden."

Geluid
Om de vestiging van Aalbers mogelijk te maken zal ook de geluidzonering aangepast moeten worden. De gemeente heeft een akoestisch onderzoek laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat onder meer het bestemmingsplan Kobus III zal moeten worden aangepast en dat een deel van deze nieuwe wijk de aanduiding 'industrie geluidzone' krijgt. Kok antwoordt desgevraagd dat voor zover hem bekend Kobus III buiten de plannen wordt gelaten. Binnen de nieuw vastgestelde geluidszone zijn vijf woningen die door de vestiging van Aalbers met meer geluid te maken gaan krijgen dan wat volgens de normen mag. De gemeente heeft de vrijheid om een zogenaamde hogere grenswaarde aan deze woningen toe te kennen. Dat betekent dat meer geluid op de panden is toegestaan dan de norm voorschrijft. Het betreft twee woningen aan de Sondernweg, twee aan de Zomerweg en één aan de Nijverheidsweg. Er worden wel maatregelen genomen om het geluidsniveau te reduceren. Aan de west- en zuidkant komt een geluidwerende wal van zes meter. Ook komen er geluidsschermen. De activiteiten die het meeste geluid produceren, zoals het versnipperen van hout en het breken van puin, mogen alleen op het middenterrein plaatsvinden. Voordat een hogere grenswaarde wordt toegekend moet eerst onderzocht worden of door aanvullende maatregelen het geluidsniveau verder omlaag kan. Onder bepaalde voorwaarden kunnen aanvullende maatregelen achterwege blijven. Uit de stukken blijkt dat de gemeente stelt dat in redelijkheid niet van Aalbers kan worden verwacht dat hij meer maatregelen neemt. Op de vraag wat die redelijkheid dan inhoudt, moet Kok het antwoord schuldig blijven. Vragen over Kobus III, de aanvullende maatregelen en de uitstoot van schadelijke stoffen zijn door Aaltens Nieuws voorgelegd aan de gemeente.


Lees verder op pagina 7