Ton Notten overhandigt een bos bloemen aan Hannie Lammers. Foto: Karin Stronks
Ton Notten overhandigt een bos bloemen aan Hannie Lammers. Foto: Karin Stronks Foto:

Bondsspeld voor jubilerende 'Smieter'

AALTEN – Tijdens de kegelavond van dinsdag 26 september werd Hannie Lammers in het zonnetje gezet. Hannie vierde een mooi jubileum, zij is veertig jaar lid van kegelclub De Smieters. Er was een lekkere appelflap bij de koffie en Hannie kreeg een fraaie corsage opgespeld. Ton Notten, vicevoorzitter van de Oost Gelderse Kegelbond (OGK), speldde de verraste Hannie een bondsspeld op. "Ik heb altijd alles in de gaten, dat ik hier toch ben ingestonken", glimlacht de jubilaresse.

Door Karin Stronks

De leden van kegelclub De Smieters zaten aan een lange tafel in de kelder van partycentrum 't Noorden gezellig te kletsen. Vicevoorzitter van de OGK Ton Notten was inmiddels gearriveerd. Twee leden werden nog verwacht, Ella Lammers en Hannie Lammers. Even later zwaaide de deur open en kwam Hannie breed lachend binnen. Ze merkt op: "In de tijd dat ik in het bestuur zat hebben we zoiets vaak geregeld voor een jubilerend lid en dit had ik nou niet verwacht! Ik heb altijd alles in de gaten, dat ik hier ben ingestonken!" Ella speldde de jubilaresse een feestelijke corsage op. De Smieters dronken koffie en gebruikten er een appelflap bij. Ton Notten sprak Hannie en haar collega Smieters toe: "Hannie werd op 1 augustus 1977 lid van De Smieters. Ze vervulde de taak van secretaresse en was jarenlang voorzitter van de kegelclub. Ze was fanatiek en actief, liet niet veel clubavonden verstek gaan. Wanneer haar handen te glad waren wreef ze nog even onder de schoenzolen! Hannie is nu 83, ze kegelt niet meer in competitieverband maar gooit op de clubavonden nog graag een paar ballen mee!" Na de speech van Notten speldde hij de bondsspeld op de revers van het jasje van Hannie. Er volgde een spontaan applaus. Kegelclub De Smieters bestaat uit louter dames en is in 1963 opgericht door de dames Hebly en Ackerman. Zij hebben de naam van de club bedacht. "Aanvankelijk was het kegelen weggelegd voor de 'gegoede burgerij', meest middenstanders waren lid. De kegelclub voor dames begon in de Sociëteit met de wekelijkse kegelavonden. Er zijn nu veertien dames lid, we kunnen eigenlijk best nieuwe leden gebruiken! Onze club maakt van oudsher gebruik van een ballotage, dat wil zeggen dat we samen beslissen of een nieuw lid kan worden toegelaten", vertelt Rina Assink, voorzitter van De Smieters. Ton Notten geeft aan: "Volgens mij vond men het in Aalten erg vooruitstrevend dat er een kegelclub voor dames werd opgericht. De naam De Smieters was ook enigszins provocerend voor die tijd!" Hannie Lammers zegt: "Dat van die 'gegoede burgerij' is nu niet meer van toepassing hoor, we zijn nu gewoon wie we zijn!" Rina voegt toe: "Onze kegelavond is op dinsdag, we werken elk jaar een competitie af, dat gaat per team in pouleverband. Er zijn drie wedstrijden in het najaar en drie in het voorjaar. We kegelen natuurlijk omdat het leuk is maar prestatiegericht zijn we ook!" Hannie glimlacht: "De Smieters is een gezellige club, we doen veel leuke andere dingen, elk jaar gaan we samen een weekendje weg. In juni werd ik ook al in het zonnetje gezet tijdens ons uitje, wat ben ik gefeliciteerd met zulke leuke vriendinnen!"
Dames die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Rina Assink, tel: 06-48745668.


Aladna speelt goed en verliest nipt

AALTEN - De korfballers van Aladna/De Issel hebben de uitwedstrijd tegen Wiko in Winterswijk met 10-8 verloren. Vanaf het begin af aan speelde Aladna/De Issel goed korfbal en kon het aardig meekomen met Wiko. En dat was opmerkelijk te noemen omdat de thuiswedstrijd nog met ruime cijfers was verloren. Wiko nam iedere keer een kleine voorsprong maar Aladna/De Issel wist telkens snel tegen te scoren. Bij een stand van 5-4 wist Aladna/De Issel zelfs op gelijke hoogte te komen. Bij de rust had Wiko een kleine voorsprong van 7-5. Ook in de tweede helft ging het spel redelijk gelijk op. Wiko kreeg de nodige kansen om de score verder uit te bouwen maar ging daar slordig mee om. Zodoende bleef het spannend tot het einde waarbij uiteindelijk Wiko de overwinning met 10-8 naar zich toe trok. Ondanks de nederlaag was het toch een goede wedstrijd van Aladna/De Issel tegen de koploper uit Winterswijk. Door deze nederlaag blijft de ploeg nog zonder overwinning in de veldcompetitie. Topscorer deze wedstrijd was Chantal Wissink met vijf treffers.


Veldrit van De Koetsiers

AALTEN/DINXPERLO - Zondag 8 oktober houdt menvereniging De Koetsiers Aalten-Dinxperlo weer haar jaarlijkse veldrit, dit jaar opnieuw op en rondom het terrein van stal 't Wamelink van de familie Plaggenburg, Kerkdijk 6 in Vragender. Circa dertig menners verschijnen aan de start. Deelnemers die meedoen aan de veldrit, die bestaat uit een buitenrit van ongeveer zes kilometer, gevolgd door een hindernistraject van zo'n zes kilometer met zes hindernissen, zullen eerst een vaardigheidsparcours rijden. Om 9.45 uur staat de eerste deelnemer aan de start van het vaardigheidsparcours, de eerste combinatie wordt na de buitenrit omstreeks 10.45 uur in het hindernissentraject verwacht. Toegang is gratis.

Menners in actie. Foto: PR