Dokter Watjes midden in een opname voor de nieuwe cd. Foto: PR
Dokter Watjes midden in een opname voor de nieuwe cd. Foto: PR

'Dokter Watjes' werkt aan tweede cd

REGIO - Als hun optreden op de Zwarte Cross eerder dit jaar ter sprake komt zijn de mannen nog steeds onder de indruk van de toeloop en reacties op hun optreden in de theaterweide. Volle bak en op het podium energieke vrolijkheid. Het hoogtepunt van het jaar ligt inmiddels al weer een tijdje achter de ruggen van de mannen, maar het gaf dermate veel energie en vreugde dat de opnames voor een tweede cd een feestje werden.

Ergens verscholen tussen boerderijen en weilanden tussen Markelo en Goor hebben de mannen zich een week opgesloten om geheel in eigen beheer hun tweede cd en eerste vinylplaat op te nemen. Ergens achter op een erf een schuur met op de deur een verkreukeld handgeschreven papiertje met daarop 'Niet storen.' Binnen wordt koffie bereid op een aanrecht dat deel uitmaakt van de opname ruimte die ze zelf gecreëerd en ingericht hebben. Tegen het aanrecht aan enkele lege bakken Grolsch pijpjes. "Dat heurt d'r bi-j natuurlijk," laat Jacco met zijn kenmerkende schaterlach weten.
Dokter Watjes kwam zomer 2016 zomaar uit het niets met de debuut-cd 'Concessies' op de proppen, zonder veel op te treden of hier ruchtbaarheid aan te geven. Een bewuste keuze toen. "Het heeft ons veel optredens in de Achterhoek en Twente opgeleverd en op de regionale omroepen zijn we regelmatig gedraaid," begint Lennard, die samen met broer Jacco in de regio al bekendheid geniet als het vermaarde duo 'Poor John.' "We treden als Poor John zo'n 70 keer per jaar op. Dan blijft er weinig ruimte over om met andere bandjes aan de slag te gaan. Dan moet je keuzes maken in wat je leuker vindt. Dat zijn eigen nummers met Dokter Watjes," waarmee Lennard direct verklaart waarom Poor John op een iets lager pitje is komen te staan en de mannen vol voor Dokter Watjes willen gaan. "De cd is een goed begin geweest en we hebben ze bijna allemaal verkocht," vult bassist Ard nog aan.
De naamsbekendheid van Dokter Watjes breidde zich langzaam uit als een olievlek, met als een van de hoogtepunten deelname aan het tv-programma 'Deurdonderen' van Omroep Gelderland/RTV Oost, een zoektocht naar een opvolger van dialectrockformatie Normaal. "Ik denk dat we best wel veranderd zijn alweer. Op de nieuwe plaat staat alweer compleet andere muziek," licht drummer Mart een tipje van de sluier van de aanstaande cd op. "Ik denk dat we gegroeid zijn, volwassener zijn geworden," kijkt Lennard naar de status van Dokter Watjes nu. "Het eerste album hebben we opgenomen zoals het live ook klinkt, op de tweede plaat meer experimentele dingen. Dat is eigenlijk zo gegroeid." "Toen we de eerste plaat opnamen waren de liedjes nog niet eens af. We hebben nu nog voor een groot deel hier aan de liedjes zitten schrijven. Daardoor ontstaat het meer in de studio. Iets meer geproduceerd. We hebben iets meer gekeken naar wat er allemaal mogelijk is," vertelt toetsenist Timon Massop, enige Achterhoeker in het verder Tukkerse gezelschap. Met elkaar zijn ze al voorzichtig tevreden over het resultaat deze opnameweek. "Er is deze week best wel veel gebeurd," vindt Jacco. "We zijn best wel productief geweest als je zo met elkaar opgesloten zit. Een aantal nummers waren eerst alleen nog maar ideeën of een tekst. Dat is al behoorlijk gelukt. Dat was ook eigenlijk ook wel onze bedoeling maar wisten niet of dit allemaal wel ging lukken." "We zijn hier met zes tot zeven liedjes naar toe gegaan in ideevorm, maar we hebben er al tien," stelt Timon tevreden vast. "We werken aan een nummer, spreken het goed door, en een dag later nemen we het op. Best wel fijn de hele dag alleen maar dit aan je kop te hebben."
De meeste liedjes, met titels als 'De wereld is neet van ow,' Neo hippy' en 'Happy single' zijn live nog niet uitgeprobeerd, op de laatste single 'Rock und roll' na. Er heerst grote tevredenheid over de liedjes tot nu toe. "We durven echter niet te voorspellen wat het gaat doen, want het wordt wel heel anders dan de eerste plaat. In bepaalde opzichten is het wat extremer. Net als op de eerste plaat willen we wel proberen zoveel mogelijk stijlen aan te raken, een rode draad volgen," gaat Timon verder. "De rode draad wordt deze keer steeds blauwer," maakt Lennard de verwarring alleen maar groter, ondertussen een grote nieuwsgierigheid opwekkend over het 'nieuwe' geluid. "Het is net alsof we nu steeds meer spelen met elkaar, we ook meer durven, meer durven te implementeren. Achter elke keuze die we maken staan we met zijn allen achter. We hebben een hoop schik met mekaar." Deze keer geen JanWilm Tolkamp die de cd opneemt en produceert. "We hebben de spullen nu zelf aardig voor elkaar," vertelt Lennard vanachter de schuifjes. "We wisselen steeds af." Stond de eersteling vooral vol met nummers in het dialect, naast een paar nummers in het Nederlands, voor het nieuwe werkje is een switch andersom gemaakt, naar vooral Nederlands. "Dat is geen bewuste keuze. Dat is gewoon zo ontstaan," legt Timon uit. Een ruw voorproefje van de nieuwe nummers laat horen dat het typische geluid en karakter van Dokter Watjes gewoon behouden zijn gebleven. Wat de titel wordt weten de heren nog niet, ook de precieze releasedatum nog niet. "Het zal wel weer en onzintitel worden die we bedenken na een hoop bier," laat Jacco lachend weten. "De nummers worden binnenkort gemixt en dan kijken we wel wanneer we het uitbrengen."