Roemeense jongens helpen Piet de Vries met het in elkaar zetten van de bedden. Foto: PR
Roemeense jongens helpen Piet de Vries met het in elkaar zetten van de bedden. Foto: PR

'We doen het voor de kinderen'

AALTEN – Ruim 22 jaar geleden reisden Piet en Aafke de Vries voor het eerst met een vrachtwagen, van de firma Reinders, vol goederen naar Roemenië. De goederen waren bestemd voor kindertehuis Popesti. Ondanks dat de reis niet echt voorspoedig ging en ze zeven uur lang bij de grens moesten wachten, zijn ze er gewoon mee doorgegaan. Nog steeds. "We stoppen pas als het geld op is of als onze gezondheid het niet meer toelaat. We doen het voor de kinderen", zegt Aafke vastberaden.

Door Karin Stronks

Piet en Aafke gingen in de jaren '90 twee tot drie keer per jaar naar Roemenië, nu is dat nog één keer per jaar. "We zijn net terug, in september hebben we bijna een dubbele portie spullen weggebracht. Onder andere laminaat en speciale matrassen zijn naar Popesti gegaan, een aantal houten bedden hebben we afgeleverd bij een kindertehuis in Alesd. Dat was zo leuk, een paar jongens hebben mij geholpen met het in elkaar zetten van de bedden! Ook wasmiddelen, dekbedden, schoenen en kleding zijn dit keer meegegaan. Aafke stelt ook pakketten samen die naar Roemeense gezinnen gaan", vertelt Piet de Vries. Hij vult aan: "We hebben in Roemenië een professioneel fornuis en wasmachines gekocht, mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Rotary Club Aalten-Wisch."

De vrachtwagen voor de huidige Roemenië transporten komt uit Doezem en wordt speciaal voor deze reizen gehuurd, de kosten worden gedeeld met andere stichtingen die spullen voor Roemenië verzamelen. "Hoe we aan de goederen komen? Nou inmiddels weten een heleboel mensen ons wel te vinden, we doen het al zo lang! Het hele jaar door komen overal de goederen vandaan, of we kopen zelf tweedehands spullen in. We zijn nu al weer met de voorbereidingen bezig voor volgend jaar. We vragen kleding en schoenen, ook sportschoenen in de maten 34 tot 43, voornamelijk voor tieners, jongeren dus, en incontinentiemateriaal. Ook dekbedden zijn welkom. Trainingspakken nemen we ook heel graag mee, veel Roemenen vinden het jammer om 'goede kleren' aan te trekken en lopen doordeweeks steevast in een trainingspak rond", glimlacht Aafke.

Piet en Aafke maken regelmatig bijzondere dingen mee, ook thuis in Nederland. Aafke: "Kort geleden nog, we kregen een telefoontje uit het ziekenhuis, een vrouw was bevallen en de baby had Hepatitis B. Hij moest binnen de 48 uur medicijnen krijgen om te overleven. Wij hebben dus snel voor 250 euro medicatie laten bezorgen om de baby te helpen…" Piet vertelt: "We hebben met ons laatste transport een speciaal bed, gemaakt door Bennie Tuenter uit Dinxperlo, meegenomen voor een moeder met haar zoon met een beperking en epilepsie. De jongen kan nu veilig slapen en zijn moeder kan op werkhoogte voor hem zorgen!"
Het eerste bezoek aan kindertehuis Popesti was een onvergetelijke ervaring voor Aafke en Piet de Vries. Aafke weet nog goed: "Het stonk overal, het eten was erg slecht, er zaten 200 kinderen toen. Erbarmelijk. We hebben in de loop van de jaren heel wat opgeknapt en verbeterd aan de situatie. Met hulp natuurlijk, zonder giften kunnen we dat allemaal niet doen." Piet voegt toe: "Er zijn nog altijd mensen die spullen beschikbaar stellen, sokken breien of een financiële bijdrage doen voor het transport. Wie dat wil kan ons helpen, financieel door een bedrag over te maken naar rekeningnummer NL 81 RABO 0300 288 093. Het beschikbaar stellen van goede, bruikbare spullen kan natuurlijk ook. We zijn blij met elke vorm van hulp!"