Een pagina uit de Nieuwe Winterswijkse Krant van 11 augustus 1967.
Een pagina uit de Nieuwe Winterswijkse Krant van 11 augustus 1967.

Sinds negentiende eeuw verschenen weekkranten gedigitaliseerd

Samenwerking tussen Aalten, Oost Gelre en Winterswijk

Door Theo Huijskes

AALTEN/OOST GELRE/WINTERSWIJK - Een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft ertoe geleid dat de huis-aan-huisbladen, die sinds het eind van de negentiende eeuw in deze drie gemeenten zijn verschenen, worden gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt. Een grootscheepse activiteit, die moet worden gezien in het kader van de gezamenlijke, door de drie genoemde gemeenten vastgestelde Erfgoednota. Het startsein voor deze coöperatieve operatie werd op 10 augustus 2016 in Groenlo gegeven.

Tijdens de eerste bijeenkomst in augustus 2016 hebben alle oudheidkundige verenigingen in deze drie gemeenten het idee van digitalisering in een conceptvoorstel geformuleerd, dat ter goedkeuring aan de drie gemeentebesturen is voorgelegd.

Mede omdat het voorstel helemaal past in de gezamenlijke Erfgoednota, gaven alle drie gemeenten groen licht. In de maand maart van dit jaar heeft een groep, bestaande uit vertegenwoordigers van de drie gemeenten, alsmede Femia Siero (directeur ECAL Doetinchem), Ab Tenkink (voorzitter ADW), Ben Verheij (voorzitter Oudheidkundige Vereniging Groenlo) en Gerhard Weevers (directeur Achterhoek Nieuws, uitgever van onder andere deze krant), met elkaar afspraken gemaakt over de verdere aanpak van het project en tevens hoe daarbij de toe te passen techniek vorm en inhoud zou kunnen krijgen. Dit ter voorbereiding op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van alle historische verenigingen in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Deze bijeenkomst heeft in april van dit jaar plaatsgevonden.

Landelijk project
In het verdere verloop van dit jaar zijn er met betrekking tot het totale digitaliseringsproject meerdere malen contacten geweest met de Koninklijke Bibliotheek Nederland. Daaruit is naar voren gekomen dat er een reële kans bestaat dat dit initiatief van drie gemeenten mee kan doen aan een landelijk digitaliseringsproject.

Naar schatting 325.000 te digitaliseren pagina's

Begin juli kreeg deze voorlopige toezegging een definitief karakter. Hieraan is wel de voorwaarde verbonden dat de omvang van het project, zijnde het totale aantal te digitaliseren pagina's, wordt aangegeven. Voor het opknappen van deze monsterklus zijn op een tweetal dagen een groot aantal vertegenwoordigers van de historische verenigingen uit de drie gemeenten bij het ECAL in Doetinchem bijeen geweest. Vervolgens kan aan de hand van het aantal aanwezige pagina's (volgens de laatste telling circa 325 duizend) berekend worden met welk, met de operatie gepaard gaand kostenplaatje rekening moet worden gehouden. Omdat het nu al duidelijk is dat het betreffende kostenplaatje een dergelijk grote omvang heeft, moet ervan worden uitgegaan dat het uiteindelijke bedrag niet alleen opgebracht kan worden door de drie gemeenten, maar dat er ook gekeken moet worden naar het aanboren van aanvullende financiële fondsen en bronnen.

Wel is uit de vele gevoerde gesprekken inmiddels duidelijk geworden dat een deel van het Aalten/Oost Gelre/Winterswijk-project mogelijk valt binnen de normen van het Koninklijke Bibliotheek Nederland-digitaliseringsproject. Het gedeelte dat valt binnen de normering van het genoemde project is gratis. Het gedeelte dat niet binnen die normering valt, kan wel meedraaien, maar daarvoor moet betaald worden. Zo heeft de programmamanager van dit project informeel al ingestemd met de opname. Een en ander moet nog wel de gebruikelijke besluitvormingsroute doorlopen binnen de landelijke organisatie, maar afgezien van bepaalde, nog nader aan te geven voorwaarden lijkt dat een formaliteit.

Ter informatie
De huis-aan-huisbladen, die sinds het eind van de negentiende eeuw in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zijn verschenen en die nu gedigitaliseerd gaan worden, zijn: Nieuwe Winterswijkse Courant, Winterswijkse Courant, Gelderse Bode, Groenlose Gids, Aaltense Courant, Achterhoek Nieuws, Graafschapper, Aalten Vooruit, Elna, Winterswijkse Weekkrant, Achterhoek Nieuws bijzondere uitgave, Volksblad voor Winterswijk e.o. en Weekblad voor Winterswijk e.o.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding