De oude put. Foto: PR
De oude put. Foto: PR Foto:

Wie heeft interesse in een oude put?

AALTEN – Een inwoner van Aalten heeft de commissie cultureel erfgoed benaderd met de vraag of er een andere bestemming voor de put in haar tuin gevonden kan worden. De put is afkomstig uit de tuin, die ooit bij het gemeentehuis lag. Het gaat alleen om de opbouw, die gemaakt is met oude stenen. Een watergat is er niet. Roger Crols van het Gelders Genootschap constateerde dat de put niet meer helemaal origineel is. Toch is zijn voorkeur om de put elders te herplaatsen. Het is mogelijk om die in zijn geheel uit de grond te lichten. Herplaatsen in de openbare ruimte vinden de commissieleden geen goed idee. "Dan wordt het een afvalput." Crols denkt aan een plek bij een oude boerderij waar ooit een put stond. Heeft niemand interesse, dan kan de eigenaresse contact opnemen met de Monumentenwacht Gelderland, want die kan altijd historisch bouwmateriaal gebruiken. De putstenen kunnen dan deels gebruikt worden bij restauratiewerkzaamheden. Wie interesse heeft in de put kan contact opnemen met Ingrid Oonk, beleidsmedewerker cultureel erfgoed van de gemeente: i.oonk@aalten.nl.


Omgekeerd inzamelen succesvol

AALTEN - Op 1 januari 2017 startte de gemeente Aalten met omgekeerd inzamelen. In de bebouwde kommen zijn daarvoor 81 ondergrondse containers geplaatst. Metingen laten zien dat het resultaat na een half jaar al positief is. De hoeveelheid gft en pmd is toegenomen en het restafval is fors afgenomen tot bijna een derde van de hoeveelheid in dezelfde periode in 2016.

Bij omgekeerd inzamelen betalen inwoners, naast het vastrecht, alleen nog per aanbieding voor het restafval. De herbruikbare grondstoffen gft, pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en papier, worden kosteloos opgehaald. Aan de metingen zien we ook een opvallend verschil met het buitengebied, waar restafval nog met containers wordt ingezameld. De gemiddelde hoeveelheid restafval van huishoudens in het buitengebied bedroeg dit eerste halfjaar 130 kg (ongeveer 3 volle containers), tegen 41 kg (iets minder dan 1 volle container) voor een huishouden binnen de bebouwde kom.
Kort na de start van omgekeerd inzamelen bleek dat grotere gezinnen onvoldoende ruimte in de pmd-container hadden om optimaal te scheiden. Huishoudens van zes personen of groter kunnen daarom een gratis tweede pmd-container krijgen. Ook huishoudens van vijf personen kunnen een extra pmd-container aanvragen, maar betalen daar een eenmalige bijdrage voor.
Een klein aantal huishoudens heeft aangegeven vanwege een geestelijke of fysieke beperking niet in staat te zijn zelfstandig de container aan de weg te zetten. Voor hen is hulp georganiseerd.


Wildwest in de dierentuin

AALTEN - In zaal Elim voert toneelvereniging Lintelo een klucht in drie bedrijven, getiteld Wildwest in de dierentuin op. De voorstelling is op zaterdag 21 oktober en begint om 19.45 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur. De entree kost zeven euro en dat is inclusief een kop koffie of thee bij aanvang. Er is tevens een verloting met leuke prijzen. De opbrengst van deze toneelavond komt ten goede aan de stichting Restauratiefonds voor de Oude Sint Helenakerk aan de Markt.