Van links af: Rinke ter Haar, Bernie Schoppers, Ronald Haank en Gerrit Jan ter Horst. Foto: PR
Van links af: Rinke ter Haar, Bernie Schoppers, Ronald Haank en Gerrit Jan ter Horst. Foto: PR

Rinke ter Haar Architectuur

AALTEN – Bijna tien jaar geleden begon Rinke ter Haar met zijn bedrijf Rinke ter Haar Architectuur (RtHA), daarvoor werkte hij als architect bij diverse architectenbureaus en ontwikkelende bouwbedrijven. RtHA is momenteel gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Haartsestraat, vanaf eind oktober verhuist RtHA, samen met circa tien collega bedrijven, naar de Hofstraat, waar vroeger de textielfabriek stond. "We houden Open Huis als alles klaar is", zegt Rinke ter Haar.

Door Karin Stronks

Samen met tekenaar Just Stegehuis en Roland Klavers werkt Rinke ter Haar aan 'huisvestingsvraagstukken'. Rinke: "Het oplossen van huisvestingsvraagstukken is onze professie. Dit begint met luisteren naar de opdrachtgever en samen de opgave definiëren. Het huisvestingsvraagstuk kan een nieuw te bouwen woonhuis zijn, maar ook een dakkapel of erker. Het uitgangspunt bij het uitvoeren van onze professie is steeds: hoe kunnen we onze opdrachtgever optimaal helpen met het oplossen van zijn huisvestingsvraagstuk. Samen met de opdrachtgever zoeken we naar de optimale balans tussen bruikbaarheid, schoonheid, stevigheid en betaalbaarheid!"
Uniek bij RtHA is het spreekuur op de vrijdagmorgen. Tussen 8.30 en 11.30 uur kan iedereen met vragen en/of opdrachten op gebied van bouwen of verbouwen bij Rinke ter Haar terecht. "Veel mensen maken gebruik van deze mogelijkheid. Allerlei vragen komen hier aan bod, onder het genot van een kopje koffie bomen we over vergunningen, het uitbreiden van woningen, rood voor rood, het aanpassen van een woning. Handig is wel om vooraf even te bellen of mailen om wachttijden te voorkomen", vertelt Rinke ter Haar.
Het woord 'architect' komt vanuit het Grieks en betekent 'bouwmeester'. Het werk van een bouwmeester is tegenwoordig heel complex, met name door regelgeving, de nieuwste materialen, de snelle ontwikkelingen in de installatietechniek. "Voor één persoon is het vrijwel niet meer bij te benen, daarom hebben we met Ronald Haank en Bernie Schoppers, twee constructeurs en collega architect Gerrit ter Horst bureau IBOC (Integraal Bouwkundig Ontwerp en Constructie) in het leven geroepen. Waarom? Nou, stel dat ik een geweldig idee heb voor een ontwerp, voordat ik begin met het uitwerken kan ik eerst overleggen met een constructeur of het idee überhaupt maakbaar is. Vóórdenken noemen we dat! We kunnen elkaar versterken en aanvullen, dat werkt prima", legt Rinke uit. Hij voegt toe: "Ook Bernie, Ronald en Gerrit verhuizen mee naar de Hofstraat."
Er wordt hard gewerkt in het gebouw aan de Hofstraat. Nostalgie is verweven met de modernste technieken. In de spreekkamer zijn de oude deuren van de textielfabriek gebruikt, ook de brede ramen ogen authentiek. De kamers zijn ruim en functioneel, precies naar de wens van de toekomstige gebruikers. Lichte kleuren, gecombineerd met donkergroen vormen een mooi contrast. Jessie te Grotenhuis, een van de gebruikers die mee verhuist, heeft samen met Rinke het kleurenpallet en het interieur ontworpen. Rinke geeft aan: "We zaten goed in het voormalige postkantoor, ook dat is een mooi pand, we groeiden echter uit ons jasje en hier aan de Hofstraat kunnen we weer jaren vooruit. Het is de bedoeling om eind oktober te verhuizen, als alles klaar is houden we een Open Huis!"


www.iboc.nl