Kapstok met de vleeshaken en afbeeldingen in oude bewaarschool. Foto: gemeente Aalten
Kapstok met de vleeshaken en afbeeldingen in oude bewaarschool. Foto: gemeente Aalten Foto:

Bijzonder interieur bewaarschool
wellicht op monumentenlijst

AALTEN/BREDEVOORT – In de commissie cultureel erfgoed waren al eens opmerkingen gemaakt om ook aandacht te hebben voor bijzonder interieur. Dat bracht Hans de Graaf van Bredevoorts Belang er toe om foto's van de oude Rooms-katholieke bewaarschool, gelegen naast de Rooms-katholieke kerk in Bredevoort, aan de commissie voor te leggen. Het gaat vooral om afbeeldingen van een sneeuwuil, een inktpot en andere voorwerpen op tegels in de school.

Door Bernhard Harfsterkamp

'Entree bijzonder en authentiek'
"Het gebouw is niet fraai", vertelde De Graaf, "maar de entree is bijzonder en authentiek. Waarom zouden we zoiets moois niet beschermen?" Al voegde hij meteen toe dat hij geen verstand heeft van tegeltjes. Hij heeft zelfs als klein kind op deze bewaarschool gezeten. "Ik hing mijn jas op bij het tegeltje met de inktpot." Alle kinderen hadden een vaste plek bij een van de afbeeldingen. Ze hingen hun jasjes aan een kapstok met haken die op vleeshaken leken. De oude bewaarschool is voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De twee lokalen zijn nog in tact. "Daar kun je een vooroorlogse sfeer proeven." Tegenwoordig worden ze gebruikt als vergaderlokaal. Er zijn geen andere plannen voor het gebouw, zodat het interieur niet meteen is bedreigd.

Weinig interieur op monumentenlijst
"Wat doen we ermee", vroeg De Graaf aan de andere commissieleden. Roger Crols van het Gelders Genootschap vond het de moeite waard het interieur te laten beschrijven. "Dat staat spaarzaam op de monumentenlijst." Hij wees er ook op dat scholen als het over monumenten gaat een zorgenkindje zijn. "Er is weinig bewaard. Er is weinig in gave staat, zeker niet als het om het interieur gaat."

Alle commissieleden vonden het de moeite waard om het interieur van de oude bewaarschool te laten beschrijven.
Als de beschrijving klaar is zal de commissie cultureel erfgoed beslissen of het op de monumentenlijst wordt geplaatst.

Afbeelding sneeuwuil in oude bewaarschool. Foto: gemeente Aalten
Bij de inktkoker hing Hans de Graaf zijn jasje op. Foto: gemeente Aalten