Links Dineke de Roo naast Ans Kolenbrander in hartje Bredevoort. Foto: Karin Stronks
Links Dineke de Roo naast Ans Kolenbrander in hartje Bredevoort. Foto: Karin Stronks

Nieuwe dirigent voor Stadskoor Bredevoort

BREDEVOORT - Tien jaar was Ans Kolenbrander dirigent van Stadskoor Bredevoort. Op zondag 29 oktober vanaf 15.30 uur zal ze voor de laatste keer deze rol vervullen. Op deze zondagmiddag neemt Ans met pijn in het hart afscheid van het koor. Zij geeft het stokje over aan Dineke de Roo, een ervaren dirigent, waarmee Stadskoor Bredevoort met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat.

Door Karin Stronks

In 2007 begon Ans met het dirigeren bij Stadskoor Bredevoort. Zij nam het stokje over van Alex Brusse die op zijn beurt Rene ter Woord verving. Ans: "Het waren tien mooie jaren en met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Stadskoor Bredevoort. Het koor heeft zich prima ontwikkeld, we hebben plezierig samengewerkt, vertrouwen in elkaar gehad en mooie concerten gegeven in woonzorgcentra, kerken en bij Bredevoort Schittert. Voor mij is het tijd om iets anders te gaan doen. Bovendien vind ik dat het best goed is voor een koor om met een andere dirigent in zee te gaan. Natuurlijk is het moeilijk om los te laten maar de klik met Dineke is er en ik heb er alle vertrouwen in dat ze samen een mooie tijd tegemoet gaan!"

Stadskoor Bredevoort is een gemengd koor, de balans is goed. "Ons koor bestaat uit zes sopranen, zes alten, drie tenoren en twee bassen, we kunnen er overigens best één bas bij gebruiken. We repeteren in de zaal naast de Sint Gregoriuskerk", vertelt koorlid Elly van Wezel. Elly is één van de oprichters van Stadskoor Bredevoort. Ze zegt: "We zijn begonnen vanuit het kerkkoor, dat overigens nog steeds bestaat. Vijftien jaar geleden vonden we het tijd voor een nieuwe start, een ander repertoire, we zochten mensen bij elkaar en vonden René ter Woord bereid om ons te dirigeren."

'Balans in het koor is goed, maar één bas erbij zou mooi zijn'

René bleek een strabante leermeester, hij verwachtte wel iets van het nieuwe koor. "Jullie willen iets, dan moeten we er aan werken!", zo luidde zijn devies. Elly weet nog goed: "We hebben maandenlang geblokt op een ontzettend moeilijk stuk en gingen tot het uiterste. Op die momenten was dat niet altijd even leuk maar we hebben er achteraf veel aan gehad!" In 2007 kwam Ans Kolenbrander voor het koor te staan, het klikte meteen en onder haar bezielende leiding zong Stadskoor Bredevoort met veel plezier en ontwikkelde zich intussen ook. Na tien jaar gaf Ans aan te willen stoppen en er werd een vacature uitgeschreven.

Elly vertelt met een glimlach: "Dat is wel een leuk verhaal, twee kandidaten dienden zich aan en we besloten dat zij allebei een avond mochten dirigeren. Maar ja, er kwamen nog twee sollicitanten en we wilden ze allemaal een gelijke kans geven dus ook deze twee mochten een avond voor ons koor staan. Dat waren de avondjes wel. Elke dirigent interpreteert een lied anders en let op andere dingen, we hebben een nummer zo verschillend moeten zingen dat kun je je niet voorstellen. Op het laatst weet je niet meer hoe het moet…" Voordeel van deze procedure was dat het hele koor kon meebeslissen; de keuze viel op Dineke de Roo.

Dineke geeft aan: "Ans en ik kennen elkaar, we spreken af en toe ergens af. Vanaf november neem ik dus het stokje van Ans over. Stadskoor Bredevoort is een hechte groep, de opkomst van de koorleden is goed. Natuurlijk zal het anders gaan nu ik dirigent word, we moeten elkaar leren kennen en elkaar leren vertrouwen. Maar de eerste indruk is goed, de klik is er. Mijn uitgangspunt is niet het niveau, maar meer het samen zingen, en er als koor samen iets moois van willen maken. Wellicht zit het Stadskoor op bepaalde vlakken aan het plafond maar er zijn misschien ook wel stukken waar het koor nog kan groeien. Ik vind het erg jammer dat ik niet bij het afscheidsconcert van Ans aanwezig kan zijn vanwege andere verplichtingen."

Het laatste concert wat Stadskoor Bredevoort onder leiding van Ans zal geven heeft het toepasselijke thema 'Afscheid' meegekregen. Er zal afscheid worden genomen in vele talen, steeds a capella en vierstemmig bezongen.
Elly: "Hopelijk komt er veel publiek in de Rooms Katholieke Sint Gregoriuskerk als Ans voor de laatste keer als dirigent voor ons koor zal staan."