Harry van Wijk in de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks
Harry van Wijk in de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

Orgelconcert in kader van 500 jaar reformatie

AALTEN – In het kader van 500 jaar reformatie wordt in de Oude Helenakerk op de Markt in Aalten een orgelconcert gegeven. Organist/cantor Harry van Wijk speelt op dinsdagavond 31 oktober, Hervormingsdag, muziek uit de Barokperiode, eind zeventiende en begin achttiende eeuw, en werken uit de negentiende en twintigste eeuw, de Romantiekperiode. Ook het bekende 'Een vaste burcht is onze God' staat op het programma.

Door Karin Stronks

Vijfhonderd jaar geleden spijkerde Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg. Directe aanleiding voor deze daad was de aflaat, een soort afkoopsom waarmee zonden konden worden afgekocht in de Rooms Katholieke kerk. Ook wilde Luther de Bijbelteksten en Christelijke liederen voor boeren en burgers toegankelijk maken, tot dan toe werd alleen de Latijnse vertaling gebruikt.

Dapper en revolutionair

Wat Luther deed was revolutionair en zeer dapper, honderd jaar daarvoor belandde hervormer Jan Hus voor zijn uitspraken nog als ketter op de brandstapel. Luther werd in 1521 zowel door de Kerk als door de staat in de ban gedaan maar dat belette hem niet om het Oude Testament en later ook het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. Ook bewerkte Luther bestaande, veelal Gregoriaanse melodieën tot melodieën die goed zingbaar waren voor de gemeente.

Hij schreef nieuwe teksten en melodieën en zette componisten en dichters aan tot het maken van nieuwe liederen. Een aantal van zijn liederen zingen kerkgangers nog steeds. Voor het Reformatieconcert is muziek gekozen over Lutherliederen en vrije werken van componisten die werkten in Lutherse kerken.

De stichting Orgelcultuur Regio Graafschap En Liemers (O.R.G.E.L.) tekent voor de organisatie van het bijzondere concert, aanvang 20.00 uur, de entree bedraagt 10,- euro, 65-plussers betalen 8,- euro.

Harry van Wijk, vanaf januari cantor/organist bij de Protestantse Gemeente Aalten, is erg enthousiast over het programma en over de akoestiek in de Oude Helenakerk. Hij geeft aan: "Tijdens het Reformatieconcert worden ook voor niet-kerkelijke muziekliefhebbers toegankelijke en herkenbare stukken ten gehore gebracht. De bekende werken 'Een vaste Burcht is onze God' en 'Toccata und Fuge in d Moll' van Johann Sebastian Bach worden gespeeld tijdens het concert. We hebben bewust gekozen voor twee perioden, de Barok en de Romantiek, om een divers programma te bieden. De akoestiek is perfect voor een orgel. Ja, het galmt inderdaad maar dat moet ook, dat hoort bij orgelmuziek! Zou het niet galmen dan klinkt het te droog."

Het Reformatieconcert wordt georganiseerd door de stichting O.R.G.E.L. Deze stichting wil, na een paar jaar van stilte, weer laten horen dat er muziek zit in de Oude Helenakerk. In de afgelopen zomermaanden zijn er vier marktconcerten gegeven tijdens de AaltenDagen.

Naast Harry van Wijk is ook orgelbeheerder Egbert Hoving groot voorstander van de nieuwe impuls van O.R.G.E.L. Hoving zegt: "De Oude Helenakerk is een prachtig gebouw met een uitstekende akoestiek. Hier moet gewoon muziek gemaakt worden!"

Hij voegt toe: "Op 7 december staat er een geweldig concert op het programma, dan komen musici van over de hele wereld naar Aalten voor de Christmette van M. Praetorius."


www.orgelsinaalten.nl

Harry van Wijk achter het orgel. Foto: Karin Stronks