Niek te Veluwe van AZSV in duel verwikkeld met Mohammed Alhaydar van Sparta Nijkerk. Foto: PR

AZSV knokt zich naar nipte winst

AALTEN - AZSV heeft een zwaarbevochten zege behaald op Sparta Nijkerk. De kopbal van Yeftha Nyamsangya uit een corner van Yordi Orriëns was het enige doelpunt in dit duel. Sparta Nijkerk was voetballend de bovenliggende partij, maar de verdediging van de Aaltenaren stond prima. Een kopbal van Dennis van der Wal werd tien minuten voor tijd door Matthijs Ebbers op katachtige wijze uit de kruising getikt. Het slotoffensief van Sparta Nijkerk zorgde voor veel hoge ballen en billen knijpen, maar Matthijs Ebbers hield zijn doel schoon.

Het duel tussen AZSV en Sparta Nijkerk begon spectaculair. Na ruim een minuut kon Rik van der Eerden alleen op Brian Willemse afgaan, maar hij doelman hield zijn schot tegen en in de tegenaanval pakte Matthijs Ebbers de inzet van Jesse Buitenhuis. Daarna gebeurde er lange tijd niet zoveel voor beide doelen. Pas na achttien minuten was er weer opwinding in het AZSV-strafschopgebied na een misser aan Aaltense kant, maar de Nijkerkse inzet ging naast het doel van Ebbers. Kort daarna ging Joost Rasing goed door, maar zijn schot werd geblokt, zodat doelman Willemse de bal eenvoudig kon oppakken. Acht minuten voor de pauze ging een volley van Niek te Veluwe uit een pass van Yordi Orriëns naast het doel van Sparta Nijkerk en werd een schot van Rafael Boer door Matthijs Ebbers onschadelijk gemaakt. Vlak voor de pauze ging een schot van Rick Knoop net over, zodat met een 0-0 stand de rust werd bereikt.

Negen minuten na de pauze ging Rik van der Eerden goed door op de rechterflank en hij gaf voor op de inkomende Yeftha Nyamsangya, die door Brian Bawuah in de rug werd geduwd. Scheidsrechter Henshuijs uit Amsterdam gaf Bawuah geel en AZSV een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De vrije trap van Rik van der Eerden smoorde in de muur, maar kort daarna kwam AZSV toch op voorsprong. Een corner van Yordi Orriëns werd door Yeftha Nyamsangya ingekopt en op aangeven van assistent-scheidsrechter Smeenk keurde Henshuijs de treffer goed, 1-0.

Vanaf dat moment ging Sparta Nijkerk vol op de aanval spelen. Trainer Marco Roelofsen wisselde drie keer en bracht Rick Boersma, Tom Krijkamp en Jean-Willy Masinga in het veld. AZSV moest terug, maar de verdediging van trainer Dennis van Toor stond als een huis. Er waren veel hectische situaties in het strafschopgebied, maar Matthijs Ebbers heerste als een vorst. Elf minuten voor tijd moest hij met een uiterste krachtsinspanning een kopbal van aanvoerder Dennis van der Wal onschadelijk maken, maar hij tikte de kopbal met een katachtige reflex uit de kruising. Daarna was het nog lang spannend, want scheidsrechter Henshuijs liet zes minuten doorspelen, maar uiteindelijk bleven de punten in Aalten. Volgende week zaterdag moet AZSV op bezoek in Opheusden bij DFS.

AD'69 onderuit tegen Grol

AALTEN - Op tot nu toe de zonnigste zondag van oktober trok het groenwitte AD'69 op naar vestingstad Groenlo. De belegering op het hoofdveld van sv Grol was aanstaande, zou de Slag bij Grolle zich herhalen en wie zou het onderspit delven? Na een voorsprong moest AD uiteidelijk het onderspit delven, de Aaltense club verloor met 4-1.

AD, dat nog steeds kampt met blessures, kon niet op volle sterkte aantreden. De wedstrijd tegen Grol ging om 14.30 uur van start. Tot de twintigste minuut ging de strijd gelijk op met wat wat concrete kansjes voor Grol en nog geen enkele voor AD'69. In de 22ste minuut soleerde Dylan Bauhuis door tot in de zestien-meter totdat een Grollenaar op de noodrem trapte en hiermee een penalty veroorzaakte. De terechte strafschop werd door Robin Raben ingeschoten en zette de tussenstand op 0-1.

Lang kon AD'69 niet genieten van deze voorsprong want amper zes minuten later wist Grol de gelijkmaker op het scorebord te zetten, vooral door falen achterin bij AD. Na de gelijkmaker was Grol de bovenliggende ploeg en bleef in de aanval en AD'69 moest alle zeilen bijzetten zodat linksbuiten Dylan zelfs in het eigen zestienmetergebied aan het verdedigen was.

Een opzichtige overtreding van Robin Raben zorgde voor geel en een vrije trap tegen, gelukkig zonder verdere gevolgen. Gevolgen die wel in de derde minuut van de blessuretijd in de eerste helft zouden komen toen Grol maximaal profiteerde van weer geklungel in de AD-defensie. Grol kreeg een kans op een makkelijke 2-1 en ging dit cadeautje uiteraard niet verspelen. Met 2-1 ging Grol een leuke rust tegemoet, bij AD groeiden de zorgen.

De tweede helft begon slecht voor AD, Tim Bennink kreeg acuut last van zijn rechterkuit en moest amper na de beginfluit voor de tweede helft het veld alweer verlaten. Recep Kaya verving Tim. Ook in deze fase van de tweede helft was Grol de betere partij en wist beter om te gaan met de bal in de vrije ruimte speelde daar waar AD'69 niet uitblonk in balvastheid. De 3-1 die in de 58ste minuut zou vallen was een typisch voorbeeld van de machteloosheid die bij AD'69 heerste. Een Grol-aanvaller die vrijuit kon slalommen tot in het zestienmetergebied van AD'69, door niemand een strobreed in de weg werd gelegd en daardoor kinderlijk gemakkelijk de 3-1 scoorde. Het verlossende nekschot kwam voor AD'69 in de 69ste minuut. Scoren was voor Grol al drie keer een eitje geweest en dus ook nu wisten zij hiermee wel raad.

Eindstand 4-1 voor Grol, terechte uitslag.