Foto: PR
Foto: PR Foto:

Door het oog van de camera: fotografie door twee eeuwen heen

REGIO - Kunsthistoricus Maria Driessen geeft een korte cursus over fotografie in de 20e en 21e eeuw in de Bibliotheek Terborg, drie maandagochtenden van 10.15 tot 12.15 uur, start 6 november.

Fotografie heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige discipline in de beeldende kunst. Zonder overdrijving kun je stellen dat fotografie een substantieel deel van de kunstmarkt uitmaakt. Rond 1900 zag het daar echter nog niet naar uit. Zowel in Europa als in Amerika werd er nog volop geëxperimenteerd. Toch gaat dan opeens de fotografie met sprongen vooruit en dat komt mede door het aandeel van beeldend kunstenaars.

Er ontwikkelen zich specialismen: de Franse fotografen Henri Cartier-Bresson en Robert Doisneau maken prachtige opnames in sfeervol Parijs. Ook in Nederland zijn er volgelingen van dit genre zoals Emmy Andriesse. Eva Besnyö tilt de fotografie in Nederland op een internationaal niveau. Vanaf de jaren tachtig ontwikkelt fotografie zich als kunstvorm in Europa en Amerika. Dan wordt het een medium dat verzamelaars aanspreekt en worden er speciale exposities aan gewijd. De veelzijdigheid van fotografie is ongekend en in deze cursus van drie bijeenkomsten maakt u kennis met een bonte stoet van fotografen en hun werk. Opmerkelijk is dat vrouwen op hoog niveau in deze categorie werkzaam zijn. Een niet te missen cursus voor de liefhebber of voor degene die er graag meer van wil weten. Deze cursus wordt gehouden in de Bibliotheek Terborg, Herman van Velzenstraat 1 op maandag 6, 13 en 20 november. Kosten leden de Bibliotheek € 50,- niet leden € 60,-. Inschrijven is verplicht en mogelijk op www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.


Wat kan een tekening je vertellen?

REGIO - Inez Kok verzorgt een workshop in de Bibliotheek Varsseveld op donderdag 2 november waarin ze je leert een tekening 'te lezen'.

Neem een kijkje in je eigen binnenwereld, laat je verrassen en verwonder je over je eigen rijkdom. We gaan spelen met kleur en beweging en kijken samen hoe je een tekening kunt 'lezen'. Met praktische, eenvoudige tips die je kunt toepassen op je eigen tekeningen, maar natuurlijk ook op die van je (klein)kinderen. Een boeiende en ontspannen avond, voor iedereen die bereid is om op ontdekkingsreis te gaan, met of zonder tekenervaring, iedereen kan het! De workshop in de Bibliotheek Varsseveld is op donderdag 2 november van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten leden € 7,50 niet leden € 10,00. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de bibliotheek. Er kunnen maximaal 10 deelnemers worden geplaatst.


Herfstwandeltocht

DINXPERLO - Zondag 29 oktober houdt de VVV Dinxperlo een herfstwandeltocht. Het start- en eindpunt is bij Café Bruggink, Caspersstraat 2, in De Heurne. De route loopt over mooie weggetjes, paden en slootwallen in de omgeving van De Heurne. De wandelaars komen over enkele privé terreinen, die alleen voor deze tocht toegankelijk zijn. Mits goed aangelijnd mogen honden mee. Onderweg is er een pauzeplek, hier kan men drinken kopen en is er mogelijkheid voor toiletbezoek. Bij terugkomst staat een stevige wintersoep klaar. De wandelaars kunnen kiezen uit routes van 8,5 km, 13 km of 17,5 km. Deelnamekosten zijn zes euro inclusief soep. Er kan gestart worden tussen 9.30 en 12.30 uur.

De route voert over mooie paden. Foto: PR