Bijdrage Naoberfonds voor activiteiten met vluchtelingen

AALTEN - Hulp voor Vluchtelingen Aalten (HVVA) wil zich na de sluiting van het Asielzoekerscentrum (AZC) Barlo eind 2017 in blijven zetten voor vluchtelingen. De aandacht zal gericht worden op statushouders, asielzoekers die erkend zijn als vluchteling en in Nederland mogen blijven. Elke gemeente is verplicht om voor 60 van deze statushouders huisvesting te regelen. Voor deze groep zal een ontmoetingsruimte ingericht worden in de Aladonschool. Burgemeester en wethouders hebben besloten hiervoor 2500 euro ter beschikking te stellen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bij de HVVA zijn zo'n 30 vrijwilligers betrokken, die ervaring hebben opgedaan met de vluchtelingen in het AZC. Zij willen nu starten met een statushouders-vrouwengroep, die één keer per week bijeen zal komen. Het doel is om door ontmoeting en begeleiding van de Nederlandse vrijwilligers de inburgering te stimuleren en de taalvaardigheid in het Nederlands te vergroten. Een tweede doelgroep vormen de jongeren en adolescenten onder de statushouders. "Door ontmoeting en ondernemen van gezamenlijke activiteiten zal de inburgering enerzijds en de acceptatie vanuit de Nederlandse jongeren anderzijds bevorderd worden", schrijven de initiatiefnemers in hun aanvraag.

Internationaal Café ook naar Aladonschool
Het is de bedoeling dat de ontmoetingen in de Aladonschool ook leiden tot nieuwe gezamenlijk met de statushouders opgezette activiteiten. "Alles met als doel wederzijds begrip te creëren en de statushouders snel te laten integreren." Het Internationaal Café, waarin statushouders en vrijwilligers van de HVVA samenkomen voor gesprek, koffie en spel, is inmiddels al verplaatst naar de school. Een andere activiteit die de HVVA organiseerde is Meet & Eat. Vluchtelingen genieten dan van een avond samen eten bij Aaltense gezinnen. Voor de nieuwe activiteiten wordt samengewerkt met Figulus Welzijn, dat in opdracht van de gemeente werk verricht voor statushouders.