Afbeelding
Foto:

Kabouterroute in Bredevoort die jong met oud laat kennismaken

AALTEN – Bredevoort is een stadje vol met mooie verhalen en plekken. "Verhalen uit het heden en verleden, verhalen over moedige, creatieve, bijzondere en ondernemende mensen die het stadje hebben gemaakt zoals het nu is", schrijven de initiatiefnemers voor een bijzondere nieuwe route in het stadje. Om inwoners en vooral kinderen hiermee kennis te laten maken wordt een blijvende kabouterroute opgezet. Burgemeester en wethouders stellen hiervoor vanuit het Naoberfonds 4950 euro ter beschikking.

Door Bernhard Harfsterkamp

Tijdens de kabouterroute zullen kinderen en de ouders of grootouders die hen begeleiden kennismaken met vijftien bijzondere mensen uit heden en verleden van Bredevoort. Hun verhalen worden opgetekend in een boekje door vijftien kabouters. Dat kan met een gedicht, verhaaltje of illustratie. In de wandelroute wordt het huisje van de kabouters zichtbaar gemaakt met een deurtje, dat de kinderen met hun begeleiders moeten zoeken. Daarnaast zullen er ook nog vijftien deurtjes komen zonder een begeleidend verhaal. Op die plekken kan een eigen verhaal worden bedacht.

Generaties verbinden
Met de route worden generaties verbonden, want 't Bastion, de peuterspeelzaal, de kinderopvang en het Ambtshuis zijn locaties in de route. De kinderen en ouderen die daar aanwezig zijn zullen betrokken worden bij het bedenken van de verhalen. Het toegezegde budget is niet alleen bestemd voor de route zelf, die rolstoel- en wandelwagenvriendelijk zal zijn, of voor het samenstellen en drukken van het boekje, maar ook voor enkele voorbereidende bijeenkomsten. In november wordt er bijvoorbeeld op de koffie gegaan bij de ouderen in het Ambtshuis. De initiatiefnemers willen dan graag mooie verhalen van hen horen. Ook worden er enkele inloopbijeenkomsten gehouden, zodat ook inwoners zonder kinderen in de basisschoolleeftijd hun inbreng kunnen hebben.

Trots op Bredevoort
In november en december worden de kinderen van 't Bastion betrokken. "Elk kind mag een kabouterdeurtje ontwerpen. De 40 meest aansprekende ontwerpen worden gemaakt en benut in de wandelroute", schrijven de initiatiefnemers in hun aanvraag. In deze periode worden ook de kabouterverhalen en –gedichten geschreven. De initiatiefnemers willen met dit project bovendien vrijwilligers in het zonnetje zetten. "We mogen trots zijn op Bredevoort. Op iedereen die zich inzet om onze woonplaats levendig te houden, op al die vrijwilligers die zich inzetten, op ondernemers die reuring brengen in de plaats en op verhalen uit het verleden." De kabouterroute van zo'n drie kilometer wordt in maart 2018 geopend. Alle kinderen van 't Bastion, de peuterspeelzaal en de kinderopvang zullen het boekje krijgen.


Speelgoed- en kinderkledingbeurs

AALTEN - Speel-o-theek de Blokkendoos houdt op zaterdag 4 november een speelgoed- en kinderkledingbeurs van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Speel-o-theek/Bibliotheek, Hogestraat 10 te Aalten. Speelgoed en Kinderkleding kunnen op vrijdagavond 3 november tussen 18.30 uur en 20.00 uur worden ingeleverd. Bij de kinderkleding gaat het om winter-, regen- en sportkleding van maat 74 tot en met 152. Men hoeft de spullen niet zelf te verkopen, dat doen de vrijwilligers van De Blokkendoos. De inschrijfkosten bedragen 1,50 euro per inschrijfnummer, dat goed is voor 26 artikelen. Het is de bedoeling dat men de artikelen thuis prijst. Zowel verkoper als koper betalen vijftien procent extra, wat ten goede komt aan de speel-o-theek, voor aanschaf nieuw speelgoed. Info en inschrijfnummer via info@speelotheekdeblokkendoos.nl, of bij de balie van de speel-o-theek tijdens openingstijden.