Orgel Vreten. Foto: PR
Orgel Vreten. Foto: PR Foto:

'Orgel vreten' bij LSAmusic

AALTEN - 'Orgel Vreten', 'A Hammond Battle'. Dat is de eerstvolgende muzikale activiteit van de stichting LSAmusic, op zondag 19 november vanaf 15.00 uur bij Schiller in Aalten.

LSAmusic sluit haar muziekjaar 2017 af met een sensationele band die ongetwijfeld weer veel muziekliefhebbers naar Oerkroeg Schiller zal lokken. Het project Orgel Vreten werd een aantal jaren geleden bedacht door Thijs Schrijnemakers (Stereo / Wende Snijders) en Robin Piso (DeWolff). De ondertitel 'The Merciless Hammond Battle' liet niets aan de verbeelding over: twee oude Hammonds op een podium, een stel forse Leslie-speakers ernaast en duelleren maar. De twee muzikanten zitten tegenover elkaar op het podium en gaan het gevecht met elkaar aan op hun Hammond, het orgel met het bekende scheurende geluid. Ondersteund door een drummer en een bassist spelen ze een mix van rock- en soulsongs. Een keiharde clash tussen Hammondorgels die tijdens een liveshow bijna letterlijk aan stukken worden gespeeld.

Na een optreden in De Wereld Draait Door (2012) is de carrière van Orgel Vreten in een stroomversnelling geraakt en ze vochten hun Hammond battle uit in een wervelende show tijdens optredens op bijna alle podia van Nederland en op festivals als Paaspop en Lowlands.

Omdat Robin Piso zijn activiteiten met DeWolff niet meer kon combineren, meldde zich een nieuwe Orgel Vreter aan het front in de persoon van Darius Timmers (Tessa Rose Jackson). Thijs en Darius schreven samen de
elf nummers die op het album Komrad (2015) staan. Een album met orgelrock en subtiele intermezzo's, die voor een deel teruggrijpen naar jaren '60 en '70 met bands als Focus, Ekseption en Booker T & The MG's, maar toch hedendaags klinken.
Het album is een geheel instrumentaal album, waarin de vocalen geen moment gemist worden en kent gastbijdragen van Marcel Veenendaal (DI-RECT), Anton Goudsmit (New Cool Collective, The Ploctones), Benjamin Herman (New Cool Collective) en Arno Bakker (Maison Du Malheur).

De bezetting: Thijs Schrijnemakers, orgel; Darius Timmers, orgel; Jan Teertstra, basgitaar; Henri van den Berg, drums.