Zanggroep 'De Glazen Boterham' zonder snor. Foto: Karin Stronks
Zanggroep 'De Glazen Boterham' zonder snor. Foto: Karin Stronks

'De Glazen Boterham' laat snor staan voor Movember

AALTEN – De zes leden van zanggroep 'De Glazen Boterham' komen in actie voor Movember, de mondiale organisatie die zich inzet voor de gezondheid van de man. De zes zangers hebben op dinsdagavond 31 oktober hun snorren afgeschoren en laten deze de hele maand november staan. Ze vragen aandacht en donaties voor onderzoek naar mannenziekten zoals prostaat- en teelbalkanker en mentale gezondheidsproblemen. Henk Houwers glimlacht: "We zijn nog niet eens echt begonnen en hebben al 300,- euro mogen ontvangen!"

Door Karin Stronks

Het is een gezellige boel in de keuken van huize Assink waar de snorren worden geschoren, ondanks dat het doel waarvoor het wordt gedaan een serieus onderwerp is. De laatste snor die er af gaat is die van Gerrit Bussink. Hans Assink bekijkt het resultaat. Zijn vrouw Jolanda zegt: "Ik heb Hans nog nooit zonder snor gezien!" Waarop Hans reageert: "Ik heb altijd een snor gehad, of het nu in de mode was of niet. Ach, hij groeit wel weer aan! We zijn met 'De Glazen Boterham' met deze actie begonnen nadat onze zoon Robin met zijn vrienden dit initiatief namen. We hebben al veel reacties gehad van familie, collega's, vrienden en bekenden!" Directe aanleiding van de actie van zanggroep 'De Glazen Boterham' was de ziekte van één van de leden. Henk Houwers geeft aan: "Ja, dat heeft ons gemotiveerd om dit te doen. Het doel is natuurlijk om zo veel mogelijk donaties binnen te halen voor Movember. Deze stichting richt zich puur op mannenziekten. Een speerpunt van Movember is om in het jaar 2030 het aantal mannen dat te jong overlijdt met 25% verlagen. Daar doen wij het voor, daar scheren we onze snorren voor af!"

'Gewoon mooi dat we dit samen doen'

De mannen voelen wat onwennig onder de neus. Ze kijken elkaar aan en grijnzen. Theo Stronks vertelt: "Het is gewoon mooi dat we dit samen doen! En nog mooier is dat we al zo veel reacties hebben gekregen. Nog voordat we onze snorren eraf hebben geschoren hadden we al 300,- euro bij elkaar! Super!" Na het scheren leggen de zes mannen uit hoe 'De Glazen Boterham' is ontstaan. Ed Nawijn: "Het begon ongeveer twaalf jaar geleden met een buurtfeest. Er was een open podiumpje en we zongen. Dat beviel zo goed dat we besloten om vaker samen te zingen." Het repertoire omvat op dit moment zo'n vijftig nummers. "We zingen Ierse liederen maar ook wel Nederlandstalig. Eén keer per maand komen we bij elkaar, telkens bij iemand anders thuis. We beginnen met koffie en bespreken de actuele situatie, politiek en zo, daarna nemen we een 'schnapsje', ons 'smeermiddel', en we zingen", aldus Gerard Nijman. Even later galmt het stoere lied 'Mannen met baarden' door de keuken bij de familie Assink. Ook een Iers lied wordt meerstemmig gezongen. Het klinkt prima. Zanggroep 'De Glazen Boterham' treedt zo'n vier keer per jaar op. "Meest voor mensen waar wij een emotionele binding mee hebben. Op het feest van een 50-jarige kameraad bijvoorbeeld of bij een huwelijksjubileum", legt Henk Houwers uit. Elk jaar organiseert 'De Glazen Boterham' een uitje. Hans Assink weet nog goed: "We hebben een keer een workshop gehad van Sandra Vanreys, ze was erg enthousiast over ons zangtalent!" De zangers hebben een speciaal 'De Glazen Boterham' T-shirt laten maken. En nu zetten ze zich in voor Movember Foundation. Henk Houwers: "We vragen aandacht voor mannenziekten zoals prostaat- en teelbalkanker en mentale gezondheidsproblemen. Wie wil doneren kan dat doen via de website www.movember.com klikken op het kopje 'doneer' en in het zoekvenster typen: 'Glazen Boterham'. Daar kan een gift worden gedaan!" Over een maand gaan de zangers van 'De Glazen Boterham' weer op de foto en wordt de opbrengst bekend gemaakt.