De jubilarissen, goed voor 120 jaar toneelclub, worden gefeliciteerd. Foto: PR
De jubilarissen, goed voor 120 jaar toneelclub, worden gefeliciteerd. Foto: PR Foto:

LUKAS huldigt trouwe leden

Henk Obbink 70 jaar lid en Tonny Top 50 jaar lid

AALTEN - Tijdens de jaarlijkse feestavond van toneelvereniging LUKAS zijn Henk Obbink en Tonny Top in het zonnetje gezet omdat ze respectievelijk 70 en 50 jaar lid zijn van deze vereniging. LUKAS is een vereniging met een dynamische mix van oudere en jongere leden. De vereniging koestert de oudere leden maar gaat ook met de tijd mee en streeft naar een mix van leden tussen de 18 en 88 jaar.

Erelid Henk Obbink vertelt over de oprichting: "Ruim 70 jaar geleden, in de herfst van 1945, werd er een bevrijdingsfeest gehouden na 5 jaar onderdrukking door de Duitse bezetter. Vanuit een aantal leden van Heurns Belang en van het Heurns Bevrijdingscomité werd de gedachte geopperd om de te houden feestavonden door eigen leden te laten verzorgen. Hierdoor werd de oprichting van LUKAS versneld. Onder aanvoering van wijlen J.W. Vaags, Bodendijk 78 werden diverse leden benaderd. Binnen twee maanden waren al twee groepen met dezelfde één- of tweeakters aan het instuderen ten huize van de familie Vaags. Deze regel werd ingesteld zodat er bij eventuele ziekte altijd een plaatsvervanger beschikbaar was. Met instemming van de betrokkenen wees Jo Vaags de beste groep aan en die mochten dan voor het voetlicht treden. Met enthousiasme en grote inzet werden voorstellingen gegeven en men kwam al snel tot de conclusie dat men ook de sprong naar Aalten kon wagen, maar men vond dat er dan een eigen naam moest komen. Op 12 februari 1946 kwam er bij de familie Vaags een zoon ter wereld met als doopnaam Lucas. Ter gelegenheid van deze geboorte ging de gehele toneelclub op kraomvisite bij hun voorzitter Vaags. Zoals gebruikelijk werd de krentewegge aangesneden en met de koffie erbij was het een gezellige bedoening. Eén van de leden, genaamd Leo Vos, die destijds verloofd was met Gerda Klein Hesselink kwam op de gedachte om de jonge toneelvereniging de naam te geven van de zoon des huizes, door van de C een K te maken werd hetLUKAS: Laat Uw Kunst Anderen Sterken."

Volgens het eerste kasboek der vereniging op 16 februari 1946 opgericht. Op 10 juni 1946 werd in gebouw Irene aan de Hogestraat met veel succes de eerste uitvoering 'Uw wil geschiede' opgevoerd. Deze uitvoering vond plaats op 10 juni 1946 en de netto opbrengst bedroeg 137,50 gulden.

Nu ruim, 70 jaar later, is LUKAS nog steeds een actieve vereniging. Op dit moment is men de plattelandskomedie: 'Dan maar een zorgboerderij' door Willie van Oenen aan het instuderen.
De regie was de afgelopen twintig jaar in goede handen van Henk Westervelt, dit seizoen heeft hij het stokje overgedragen aan Marco Heusinkveld. De uitvoering zal plaatsvinden op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018 in gebouw Elim te Aalten.