Amnesty strijd tegen lange celstraf Oeigoerse studente

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten voert actie voor de Oeigoerse studente Buzainafu Abudourexiti. Zij studeerde twee jaar in Egypte. Toen ze in 2015 naar China terugkeerde werd ze opgepakt en tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt.

Buzainafu was van plan om bij haar man in Australië te gaan wonen. De politie in de Oeigoerse Xinjiangregio had al medewerking verleend om een visum aan te vragen. Toen ze in maart werd gearresteerd was ze zwanger. Haar familie weet niet of ze in goede gezondheid verkeert. Ze mogen geen contact met haar hebben. Ze gaan er vanuit dat Buzainafu niet meer in verwachting is, en vrezen voor haar veiligheid.

Sinds mei 2017 dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoerse studenten in het buitenland terug te keren naar China. Begin juli werden in Egypte meer dan tweehonderd studenten opgepakt. Tweeëntwintig studenten moesten gedwongen terug naar China. Van hen ontbreekt ieder spoor. De Oeigoeren, een moslim minderheid uit de autonome regio Xinjiang, worden sinds eind 2016 meer en meer beperkt in hun vrijheid van beweging.
Amnesty Oost Gelre /Aalten voert actie middels brieven. Hierin roepen zij de Chinese autoriteiten op Buzainafu Abudourexiti onmiddellijk vrij te laten of haar een eerlijk proces te geven als zij een misdrijf heeft gepleegd.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen door een handtekening te zetten onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of men kan schrijfabonnee worden. Informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.