Psalm 150, hier tijdens een zomeravondconcert, is één van de muziekkorpsen in de gemeente Aalten. Allemaal hebben zij moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Foto: PR
Psalm 150, hier tijdens een zomeravondconcert, is één van de muziekkorpsen in de gemeente Aalten. Allemaal hebben zij moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Foto: PR Foto:

Eerste termijn behandeling begroting met veel onderwerpen en vragen

Aaltense muziek-verenigingen krijgen nog niet meer financiële steun

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Vanavond (dinsdag) wordt in de gemeenteraadsvergadering de begroting van 2018 verder behandeld. De eerste termijn van de raadsfracties werd zoals de goede gewoonte in Aalten is schriftelijk gedaan. Burgemeester en wethouders hebben hier intussen eveneens schriftelijk op gereageerd. Zoals te verwachten was zijn de coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen (GB) en ChristenUnie (CU) overwegend positief. De oppositiepartijen VVD, PvdA, Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging (HMV) en de Progressieve Partij hebben meer op- en aanmerkingen. B en W hoefde slechts op 63 vragen uit die eerste termijn een antwoord te geven. Of die antwoorden goed genoeg waren zal vanavond blijken.

Op de tent passen?
Is het huidige college van burgemeester en wethouders klaar met regeren? De Progressieve Partij (PP) heeft sterk die indruk. Ook HMV beweert dit in de eerste termijn van de begrotingsbehandeling. HMV waardeert het weliswaar dat er niet voor is gekozen om met oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen 'even snel leuke dingen voor de mensen in de begroting op te nemen'. Dat leidt tot meer financiële ruimte voor een nieuwe ploeg. HMV vindt echter dat daardoor een periode van stilstand is ingelast die de gemeente zich niet kan permitteren. 'Op de tent passen' wil HMV het nog niet noemen, maar 'daar lijkt het toch wel een beetje op'. Voor het CDA is deze relatieve rust logisch, want: "We hebben het coalitieprogramma vrijwel in zijn geheel kunnen uitvoeren." De CU vindt eveneens dat veel uit het akkoord is 'afgewerkt of in gang gezet'. GB zegt dat in de afgelopen jaren 'onze ambities' zijn verwezenlijkt. Dat wordt extern zelfs erkend. "Onze gemeente is het afgelopen jaar uitgeroepen tot gouden sociale gemeente en dementievriendelijke gemeente. Onafhankelijke organisaties geven ons deze waardering. Daar zijn wij trots op, dat is goed voor onze inwoners."

Muziekverenigingen dreigen te verdwijnen
Bij het rondetafelgesprek ter voorbereiding van de begrotingsbehandeling maakte J. Hoftijzer namens de Aaltense muziekverenigingen gebruik van de mogelijkheid om in te spreken. Hij vertelde dat de Eendracht, Psalm 150 en Crescendo IJzerlo de inkomsten uit de inzameling van oud papier zijn kwijt geraakt. Maar niet alleen deze drie hebben het financieel moeilijk, ook andere muziekverenigingen krijgen te weinig geld binnen. Geen enkele vereniging heeft de laatste jaren nog een positief resultaat gehaald. De kosten van aanschaf en onderhoud van muziekinstrumenten bedragen per muziekvereniging zo'n 12.000 tot 13.000 euro per jaar. Van de gemeente wordt hiervoor een bijdrage van 2350 euro ontvangen. De eigen bijdrage is steeds moeilijker op te brengen. Contributies kunnen niet elke keer weer verhoogd worden. Daarnaast zijn de kosten voor dirigent en zaalhuur gestegen. Hoftijzer vertelde dat de muziekverenigingen veel willen en kunnen, maar meer steun nodig hebben van de gemeente. "Als er geen geld bij komt is het 100% zeker dat de muziekverenigingen verdwijnen uit Aalten."

Nog geen steun voor extra geld voor muziek
Dat muziekverenigingen een belangrijke rol spelen in de samenleving wordt door de gemeenteraad erkend. Het CDA vindt dat er goede argumenten zijn om in ieder geval het budget voor de aanschaf van muziekinstrumenten te verhogen. De CU is nog niet zover. De fractie is eerst bezig met een onderzoek bij diverse buurgemeenten en de provincie 'wat een redelijke vergoeding is voor de muziekverenigingen om kwalitatief goed muziekles te geven'. Als het nodig is wil de CU later hierover een motie of initiatiefvoorstel indienen. Ook Gemeentebelangen doet nog niet meteen een handreiking aan de muziekverenigingen. Ze hebben een grote maatschappelijke waarde, maar dat geldt voor vele verenigingen. "Wellicht dat bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening", zegt GB, "hiervoor een oplossing kan worden gevonden." Ook de PP wil een aanpassing van de subsidieverordeningen. Landelijke richtlijnen moeten daarbij minimaal de basis zijn. "In de eerste plaats voor onze culturele organisaties als muziekverenigingen, koren en musea." B en W geeft aan dat er binnen de huidige beleidsregels hiervoor geen ruimte is. "Indien de raad dit wenst zullen wij bij de herziening van de beleidsregels in 2018 hier een standpunt over innemen."

Samenwerking met andere gemeenten
Over de nieuwe opzet van de Regio Achterhoek en de regionale samenwerking zijn niet alle partijen enthousiast. HMV vindt het verontrustend dat de regionale samenwerking alleen maar toeneemt en dat daarvoor de ambtelijke inzet moet worden verhoogd. Ook Gemeentebelangen is hier niet gelukkig mee. Van de twee extra formatieplaatsen wil GB er één schrappen. Het CDA is voor doorontwikkeling van de samenwerking, maar wil wel dat de gemeenteraad vroegtijdig kan meepraten. GB heeft het gevoel dat dit nog niet voldoende gewaarborgd is. "Regionale samenwerking is van belang maar moet wel meerwaarde en draagvlak hebben." In de nieuwe opzet wordt volgens GB 'gemorreld aan de bevoegdheden van de raad'. De PP vraagt zich af of er wel een echte wil is om regionaal samen te werken bij grote delen van de raad en het college. Alle reden om daar nog eens extra aandacht aan te besteden.

Beter communiceren met de burger
De Progressieve Partij vraagt opnieuw aandacht voor goede communicatie. "Wij denken dat het college moet afdalen uit de ivoren toren en naast de mensen moet gaan staan en van daaruit de communicatie moet vormgeven. Dus niet nog een keer uitleggen, maar de vragen en zorgen serieus nemen." In dat verband vindt de PP dat ook de 'lappen tekst' op de gemeentelijke pagina's in het Aaltens Nieuws moeten veranderen. "Hoezeer de redacteuren ook hun best doen, het is te saai, te formeel maar vooral te veel." Een kwalificatie die overigens ook van toepassing is op de eerste termijn van de algemene beschouwingen van de PP. Maar na lezing valt tevens de enorme hoeveelheid constructieve ideeën en voorstellen op. De PP vindt al jaren dat B en W daar te weinig mee doet. De beste oplossing om dit te veranderen lijkt toetreding tot de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.