Gerjon Gijsbers en Hans de Beukelaer kijken naar een filmfragment dat een rol speelt in de roman van Gijsbers. Foto: Bernhard Harfsterkamp.
Gerjon Gijsbers en Hans de Beukelaer kijken naar een filmfragment dat een rol speelt in de roman van Gijsbers. Foto: Bernhard Harfsterkamp. Foto:

Met een stanleymes een boek signeren

Eerste roman Gerjon Gijsbers gepresenteerd in Koppelkerk

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT - Wie dacht dat het een grap was, vergiste zich. Gerjon Gijsbers signeerde zijn eerste roman 'Scheuren in het canvas' werkelijk met een stanleymes. Wel zodanig, dat alleen het omslag een bijzondere handtekening kreeg. Wie overigens een gewone handtekening wilde voorin het boek, kreeg er ook één. De roman is het tweede boek van Gijsbers dat door Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus is uitgegeven. De uitgever vertelde een hilarisch verhaal over de eerste ontmoeting met de 'grote schrijver'. De Beukelaer waarschuwde. "Misschien heeft u hierna geen zin meer om de roman te kopen." Dat viel mee, want de meeste aanwezigen gingen weg met een boek.

Bang voor rood, geel en blauw
De omslag van de roman maakt duidelijk waarom Gijsbers een stanleymes bij zich had. Het herinnert aan het schilderij Who's afraid of red, yellow and blue van Barnett Newman, dat in het Stedelijk Museum in Amsterdam hing. Het werd in 1986 'aangevallen' met een stanleymes. Over de restauratie van het schilderij is daarna nog een grote rel ontstaan, omdat die voor veel geld op een zeer goedkope wijze was uitgevoerd. Gerjon Gijsbers verwees er naar toen hij aan het eind van de boekpresentatie zei dat hij voor een flink geldbedrag bereid was de door hem met een stanleymes beschadigde boeken te restaureren 'met acrylverf en een roller'. Voor het gekozen omslag moest zelfs het logo van de uitgeverij veranderen. Het rood-groene logo met de afbeelding van een beuk werd eenmalig in geel-rood afgedrukt.

Schrijvers zijn rare snuiters
Hans de Beukelaer vertelde dat hij gewaarschuwd was voor Gerjon Gijsbers. "Het is een malle vent, die speelt het spel met het mes op tafel." Toch werd er een afspraak gemaakt voor een gesprek over de uitgave van diens werk. "Ik ben wel wat gewend. Schrijvers zijn rare snuiters. Dat weet ik, omdat ik er zelf ook een ben." Op het afgesproken tijdstip stond een 'aller-beminnelijkste verschijning' voor de deur. Met opgestoken haren, oogschaduw, een rok en pumps. "Kom naar boven", zei de uitgever. "Je denkt zeker ook nog dat ik Laura heet", zei hij halverwege de trap. "Wat voor rare mevrouw heb je op bezoek", vroeg even later zevenjarig zoontje Joost. "Dat is een schrijver." "Jij bent ook een schrijver en ziet er normaal uit." "Ik ben een non-fictie-schrijver. Dat is een fictie-schrijver." Het gesprek met Gijsbers verliep daarna moeizaam.

'Wat voor rare mevrouw heb je op bezoek?'

'Doe mij maar vier jenever'
Gijsbers wilde graag een glaasje karnemelk, maar dat had de uitgever niet in huis. Daarom werd het jenever. "Wat doe je zoal de hele dag", vroeg de uitgever geïnteresseerd. "Gedurende 75% van de dag denk ik aan de dood. De rest van de dag slaap ik." "Heb je dan wel tijd om te schrijven?" "Val me niet lastig", reageerde de grote schrijver. "Geef mij uit en doe mij maar vier jenever." Verder hoefde de uitgever zich nergens mee te bemoeien. "Ik ben de schrijver, jij bent de grootste uitgever van IJzerlo." Een boekpresentatie wilde de schrijver niet. "Hoe moeten we dan iedereen die heeft geholpen bedanken?" "Dat hoeft niet, zij moeten mij dankbaar zijn dat ze inzage krijgen in mijn briljante boek. Doe mij nog maar drie jenever."

Toch een presentatie
Zaterdag was er dan toch een presentatie, waarvan de schrijver zelfs wel leek te genieten. De roman 'Scheuren in het Canvas' gaat over Luctor de lamlendige, wiens leven soms 'net 50 milligram te zwaar was', en zijn grote liefde Laura. Maar het gaat ook over de zoektocht naar een geschikt douchegordijn. Het verhaal is echter niet het belangrijkste in de roman. Het gaat Gijsbers vooral om de stijl en de sfeer die hij heeft willen oproepen. Na het tonen van een fragment uit de film Buffalo '66 van Vincent Gallo, die een rol speelt in het boek, las hij een lang fragment voor uit zijn roman. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Bert Stoltenborg en Rocco Ostermann, die daarna twee fraaie liedjes zong. Stoltenborg vertelde dat hij vanaf het begin had meegelezen en alles in de grond had geboord. Nu was hij zich aan het voorbereiden op een recensie in één zin of één woord op Facebook. Hij twijfelde nog tussen 'het is een meesterwerk' of 'het is walgelijk'.

Scheuren in het canvas is verkrijgbaar bij de boekhandel in Aalten of rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Fagus info@fagus-uitgeverij.nl en kost 17,50 euro.


Gengelen rond Vragender

VRAGENDER - Op de tweede zondag in november, zondag 12 november, kan iedereen weer volop genieten van het landschap en de mooie natuur rondom Vragender. Dan is het weer tijd om te 'gengelen'. Voor de veertiende keer vindt de tocht plaats, over bestaande wandelpaden maar ook over terreinen waar men normaal gesproken niet kan komen. De wandeling is ongeveer tien kilometer. Ook dit jaar heeft de Gengelgroep van Vragenders Belang weer een verrassende tocht uitgezet. Op de pauzeplek kan iedereen even uitrusten onder het genot van koffie, fris of erwtensoep. Helaas kunnen geen honden worden toegelaten op (delen van) de route, op erven of privéterreinen. De trouwe viervoeter moet dus worden thuisgelaten. Zondag 12 november kan men van 10.00 tot 13.00 uur starten bij de molen De Vier Winden op de Bult in Vragender.