Gerjon Gijsbert leest het verhaal voor waarbij het Oostgelders fotografencollectief foto's maakte. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gerjon Gijsbert leest het verhaal voor waarbij het Oostgelders fotografencollectief foto's maakte. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Verhaal Gerjon Gijsbers inspireert fotografen

Boekje en fotografen gepresenteerd tijdens start jaarlijkse groeps-tentoonstelling

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC) heeft sinds 2008 regelmatig foto's geëxposeerd in de tuin van Sint Bernardus in Bredevoort. "Foto's bij gedichten", vertelde Peter van Tuijl, een van de negen fotografen van het collectief. Door de renovatie van de tuin was het even stil, maar dit jaar is de traditie hersteld. "We wilden het dit keer aan de hand van een verhaal doen. In Bredevoort hebben we nog wel een goede schrijver, zei iemand toen. Dat was Gerjon Gijsbers." De nieuwe reeks foto's in de tuin zijn geïnspireerd op zijn verhaal "Vrees en treur niet". "Het verhaal is opgeknipt in alinea's. Daarbij maakten wij foto's. Die hangen al een tijdje, maar omdat er nu ook een boekje over is gemaakt is er aandacht voor." Het eerste exemplaar werd door wethouder Henk Rijks in Foto 21 in ontvangst genomen.

Verbonden met heiligen
Voordat het zo ver was las Gerjon Gijsbers het verhaal voor. "Ik was vereerd toen ik gevraagd werd een verhaal voor deze tuin te schrijven. Ik ben op twee tot drie steenworpen afstand geboren. Vanuit mijn raam kon ik dit zien." Bij het schrijven van het verhaal heeft hij zich laten inspireren door de geschiedenis van Bredevoort, door de vestingwal met de bastions Vrees niet en Treur niet, door de naamgever van de tuin Bernardus van Clairvaux, door de gracht en de natuur. Ook de Lourdesgrot en de Mariaprocessies die hier ooit zijn gehouden vonden een plek in het verhaal. Het leidde tot passages als ""Met haar als gids zal je nooit verdwalen", heeft de laatste kerkvader gezegd. "Zolang ze je hand vasthoudt, kun je niet vallen. Onder haar bescherming heb je niets te vrezen. Als zij voor je loopt, zal je nooit vermoeid raken. Als zij je voorstaat, zal je uiteindelijk het doel bereiken."" In de tuin en in het boekje staat hierbij een stemmige foto van het Mariabeeld in de Lourdesgrot, gemaakt door Dinie Wikkerink. De andere foto's in de tuin en in het boekje zijn gemaakt door Marion Bauhuis, Grietje Bouman, Bettina Hogeweg, Peter van Tuijl, Stan Kerlen, Gerrit Korn, Wim Peters en Ellen Sessink. Lees verder op pagina 14.

Henk Rijks opent de jaarlijkse groepstentoonstelling van het Oostgelders Fotografen Collectief. Foto: Bernhard Harfsterkamp