Het logo van de Voedselbank Oost-Achterhoek.
Het logo van de Voedselbank Oost-Achterhoek. Foto:

Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor

REGIO - Het woord voedselbank zal vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend is iedereen eigenlijk met het concept? De stichting Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met acht distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over twaalf uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod, van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden), en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan honderd vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de Voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in de omgeving te steunen. De Voedselbank houdt vrienden van de Voedselbank Oost-Achterhoek op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij de vrienden uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

De vraag naar vrijwilligers is ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot. Op alle gebieden kan de stichting mensen gebruiken. Dus iemand die tijd heeft en een voorkeur voor een bepaalde functie binnen de stichting, kan het doorgeven, en dan kijkt de stichting hoe het kan worden ingepast in de organisatie.

Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank is te vinden op de site www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Wie nieuwsgierig is naar meer informatie over de voedselbank, kan denken aan de mogelijkheid van een rondleiding. Er worden ook presentaties verzorgd, op locatie. Wie hierin interesse heeft, kan mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl of bellen met tel. 06-18692339.