De les werd zowel op De Wegwijzer Dinxperlo als de St Jozefschool Aalten gegeven. Foto: PR
De les werd zowel op De Wegwijzer Dinxperlo als de St Jozefschool Aalten gegeven. Foto: PR Foto:

Les over het gebruik van smartphones in het verkeer

AALTEN - De kinderen van de bovenbouw van de St Jozefschool in Aalten en de Wegwijzer in Dinxperlo hebben dinsdag 7 november van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was 'Aandacht op de weg'. Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen.

Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving.
VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat.

Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap 'm dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in diverse gemeenten in Overijssel en Gelderland, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

Elf procent van de fietsen komt niet door keuring

AALTEN - Veilig Verkeer Nederland afdeling Aalten/Dinxperlo heeft fietskeuringen uitgevoerd op de basisscholen in Aalten en buurtschappen. Helaas moesten de keurmeesters elf procent van alle fietsen afkeuren. Dat betekent dat deze fietsen niet voldoen aan de minimale veiligheidseisen van een fiets.

In 2006 bedroeg het aantal afgekeurde fietsen voor het eerst minder dan 20%, in 2011 passeerde VVN de 10%-grens. In 2012, 2013 en 2014 lagen de resultaten vrij stabiel rond de 8 à 9 procent. In 2015 steeg het aantal afgekeurde fietsen echter plots tot ruim 15%. Gelukkig daalde dat aantal in 2016 weer tot rond de 10%. Dit jaar is het afkeuringspercentage 11%.

VVN ziet dit percentage nog graag wat dalen. Het gaat immers om de veiligheid van de kinderen.

De plaatselijke afdeling meldt: "We hebben kunnen vaststellen dat bij de afgekeurde fietsen veelal de verlichting niet in orde was. Bij het ontbreken van de verlichting was vaak sprake van lege batterijen. Bij de meeste afgekeurde fietsen was ook de reflectie niet in orde omdat de banden niet voorzien waren van een reflectiestrip en, als die ontbrak, er slechts één of helemaal geen reflectieplaatje in de wielen zat. En voorschrift is dat een fietswiel dan tenminste twee reflectieplaatjes moet hebben."

Op basisschool 't Möllenveld op de Haart was het resultaat het best: daar werd echter nog steeds vijf procent van de fietsen afgekeurd.