Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Filmtheater Schiller: Ghost in the shell

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 23 november de sciencefictionfilm uit 2017 Ghost in the shell. De film draait om 20.00 uur, de entree bedraagt 7,00 euro.

Ghost in the shell vertelt het verhaal van Major (Scarlett Johansson), een combinatie tussen mens en robot, die deel uitmaakt van de speciale eenheid Section 9 in de 21ste eeuw. Section 9 is belast met het opsporen van criminelen en terroristen. Major heeft een menselijk brein, maar haar lichaam is kunstmatig. Hierdoor is zij een uniek wapen. Zelf twijfelt ze echter aan hoe menselijk ze nou werkelijk is.

In 1995 verscheen de Japans animeklassieker. De film stelde ethische en filosofische vragen. De film handelt over een toekomst waarin de scheidslijnen tussen mens en machine gevaarlijk aan het vervagen zijn. Menselijke lichaamsdelen die niet meer functioneren kunnen eenvoudigweg worden vervangen door cybernetische onderdelen. Los van de snoeiharde actiescènes dankt de film zijn legendarische status vooral aan de filosofische mijmeringen over identiteit en menselijkheid.

Dit jaar verscheen deze live-actionversie met in de hoofdrol dus de veelzijdige Scarlett Johansson. De beelden van hoe Japan er mogelijk in de 21ste eeuw zou kunnen uitzien zijn prachtig. Ook de vele actiescènes zien er goed uit met spectaculaire slowmotionshots, de vele grote hologramreclames zijn indrukwekkend.


Zoekplaatje: Hogestraat in vroeger tijden

AALTEN - Het zoekplaatje toont een tijdsbeeld uit de jaren vijftig in de vorige eeuw. Nog weinig autoverkeer, men kon rustig op straat lopen zonder dat men omver gereden werd. Kortom geen gejakker en haast. Wie heeft meer informatie over deze foto? De opname is gemaakt in de Hogestraat Aalten. Wie herkent de personen en de afgebeelde woning? Reacties zijn welkom bij: redactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.


Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Hoewel deze opname nog geen vijftig jaar oud is, is er in de jaren zeventig van de vorige eeuw veel verdwenen. De Oude St.-Helenakerk heeft de tijd doorstaan. Het is immers een monumentaal pand en vormt een sieraad in het centrum van Aalten. Veel afgebeelde panden zijn verdwenen zoals het St. Elisabethklooster, het parochiecentrum en de winkel van Lubberding aan de overkant van de beek.

Deze foto is gemaakt ter hoogte van de rooms-katholieke kerk aan de Dijkstraat, Aalten. Het Elisabethklooster was van oorsprong het woonhuis van textielfabrikant Heinrich Driessen. Heinrich stierf in 1879.
De woning kwam na zijn overlijden in het bezit van de rooms-katholieke kerk, waarna het als klooster van de nonnen in gebruik werd genomen.
De nonnen gaven in Aalten onderwijs aan de katholieke schooljeugd.
Hier was tevens de 'naai- en breischool' van de zusters gevestigd.

Niet iedereen bewaarde prettige herinneringen aan de nonnen. "Blij, dat ze er niet meer zin, brr", aldus een reactie. Yvonne Jongetjes heeft er nog les van gehad. Het klooster werd onder andere gebruikt als leslokaal van de St. Jozefschool. Deze school is niet zichtbaar op de foto. Jo Boom kreeg coupeuseles van zuster Ignatia. De school van de zusters, de naai- en breischool oftewel de Modevakschool stond hoog aangeschreven. Hier werd gebreid door alle gezindten.

De winkel van Lubberding aan de overkant van de beek is inmiddels al tientallen jaren geleden verdwenen uit het dorpsbeeld. Boodschappen kon je op laten schrijven in een winkelboekje en werden vroeger netjes aan huis bezorgd. Richard Jongetjes: "Uiterst links zien we het inmiddels verdwenen parochiecentrum, daarnaast zat er ook een tijdlang de 'Che', een jongerencentrum."