Van alles te zien bij Kom-es-an-Toer. Foto: PR
Van alles te zien bij Kom-es-an-Toer. Foto: PR

Tweede editie Kom-es-an-Toer komt er aan

AALTEN – Vorig jaar werd voor het eerst de Kom-es-an-Toer georganiseerd. Middels een route konden deelnemers een bezoekje brengen aan zestien bedrijven rondom en in Aalten. De betrokken bedrijven boden allemaal een kijkje in de keuken, leuke activiteiten of een hapje en drankje, in winterse sferen. Ook dit jaar wordt de Kom-es-an-Toer gehouden, op zaterdag 9 en zondag 10 december tussen 11.00 en 18.00 uur, dit keer doen er veertien bedrijven mee. Op alle locaties ligt een routebeschrijving klaar.

Door Karin Stronks

De deelnemende bedrijven zijn net als vorig jaar zeer verschillend. Marion Jacobs, één van de organisatoren, geeft aan: "De keuze voor een grote diversiteit van bedrijven is bewust. Zo wordt het een afwisselende toer! De route is zo'n 50 kilometer lang als men alle bedrijven bezoekt, desgewenst kunnen bezoekers de route uitsmeren over twee dagen!"

De deelnemers doen hun best om hun bedrijf in winterse- of kerstsferen te brengen en bieden elk een kijkje in de keuken, met leuke activiteiten, demonstraties, muziek, kunst en/of een drankje of hapje. Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een grote kerstklok.
De initiatiefnemers zijn tevreden over de deelname van vorig jaar. "Het is een nieuw evenement, het moet groeien. Toch hebben best veel mensen de route gevolgd en bedrijven bezocht, vooral zondag was een goede dag. Er zijn zelfs bezoekers die de route hebben gefietst! Veel mensen reageerden enthousiast, er waren zelfs bezoekers uit Apeldoorn en Diepenheim, ook Duitsers wisten de Kom-es-an-Toer te vinden."

Net zoals vorig jaar is ook dit jaar een puzzel aan de Kom-es-an-Toer gekoppeld. "Bij elk bedrijf is een letter te vinden op een klein klokje. Deze letters vormen samen een woord. Deelnemers die het juiste woord inleveren maken kans op leuke prijzen die door de bedrijven beschikbaar zijn gesteld", aldus Tiny Toebes.

De Aaltense Musea, beeldhouwaterlier Marijke Corporaal, boerderijcamping De Blökke, theetuin Rensink, handweefatelier De Rozengang, Saab museum, camping 't Walfort, stadsbrouwerij De Borghman, De Groene Pleisterplaats, AladnaFM, de familie Testerink, Wenninkmolen, De Wendelenhutte en partycentrum 't Noorden heten gasten van harte welkom.

Henri Harmsen vertelt: "We weten dat de trekzakclub zal optreden, de midwinterhoornblazers geven acte de présence, er zijn ijssculpturen te zien, evenals de Charles Dickens-sfeer. Ook wordt informatie gegeven over de vogelbescherming en erfbeplanting. De deelnemers zorgen zelf voor een aantrekkelijk programma, ze zijn er allemaal op hun eigen manier druk mee bezig. Het is mooi om zo'n evenement samen op te zetten. En nu maar hopen op veel bezoekers."

De organisatie van de Kom-es-an-Toer heeft op diverse beurzen en markten het evenement bekend gemaakt. Ook in Duitsland, in Rhede, op de Klumpensonntag en in Lievelde op de Naoberbeurs bij Erve Kots. Marion Jacobs: "We hebben besloten om een goed doel te steunen met de Kom-es-an-Toer. Er wordt een donatie gedaan aan de AFM Kinderhulpweek. Het is een lokaal goed doel dat erg leeft in Aalten en omstreken. Bovendien doet AladnaFM ook mee met de Kom-es-an-Toer: mensen krijgen de kans om eens te zien hoe radio wordt gemaakt." Tiny Toebes vult aan: "De prijswinnaars van de puzzel worden op woensdag 13 december bij VVV Aalten bekend gemaakt. Niemand minder dan de Kerstman zelf zal de trekking verrichten." www.komesantoeraalten.nl


Mantelzorgcafé in Dinxperlo en Aalten

DINXPERLO/AALTEN - Op donderdagmiddag 14 december is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Welink (voorheen De Sander), Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden.

Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw.

Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Opgave hiervoor is niet nodig.

Er zijn geen kosten aan verbonden en een kopje koffie of thee krijgt men aangeboden.