Een scène uit Die Blechtrommel. Foto: PR
Een scène uit Die Blechtrommel. Foto: PR Foto:

Filmhuis Bredevoort toont 'Die Blechtrommel'

BREDEVOORT - Op vrijdag 15 december wordt in het Filmhuis Bredevoort de film 'Die Blechtrommel' naar het boek van Günter Grass vertoond. De filmvertoning maakt deel uit van het nevenprogramma van de overzichtsexpositie van Günter Grass die gelijktijdig in de Koppelkerk in Bredevoort te zien is.

Danzig, 1924. De kleine Oskar is van bij zijn geboorte een vreemd kereltje. Hij was liever niet geboren want de wereld bevalt hem helemaal niet. Toch verlangt hij ernaar om zo snel mogelijk drie jaar te worden. Dan krijgt hij van zijn moeder een blikken trommel. Op die dag besluit Oskar om niet meer te groeien en laat zich van een trap vallen. Oskar blijft inderdaad klein en verstoort met zijn trommel en zijn hoge stem - waarmee hij glas kan breken - het leven van de volwassenen. Door zijn opengesperde angstige kinderogen volgen we de opkomst van het nationaalsocialisme en de catastrofe van de oorlog. Entree voor de film is zes euro, voor het arrangement met diner (vanaf 18.00 uur) en film twintig euro. Reserveren kan via Koppelkerk.nl of via tel. 0543-216005.


PCOB kerstmiddag: programma gewijzigd

AALTEN/BREDEVOORT - De organisatoren van de PCOB Kertst- en Adventsmiddag melden dat het programma van de middag is gewijzigd. "Door technische problemen met zijn apparatuur is het voor ds E. Van der Veen niet mogelijke om de presentatie te geven. Gelukkig vonden we ds G. ter Maat bereid deze middag voor ons in te vullen, met een lezing over 'Wat zingen we met kerst?", melden zij. De bijeenkomst is op donderdag 7 december in gebouw Elim van 14.30 tot 16.30 uur.

Advent is het begin van het kerkelijk jaar en loopt uit op Kerstmis. Van oudsher is in de kerk de adventstijd een tijd van boete en inkeer, een sobere tijd. Maar dan: vanaf kerstavond was het 'Ere zij God' niet van de lucht. In de tweede helft van de vorige eeuw groeide echter de gewoonte om ook in de adventstijd al kerstvieringen te organiseren, waarin veel gezongen wordt. De vraag is echter: beseffen we ook wat we zingen?

Op donderdagmiddag 7 december worden de bekende advent- en kerstliederen gezongen. Henk Kremer zorgt voor begeleiding. Ds. Gerhard ter Maat wil ingaan op de achtergrond van het lied. Wie was de dichter? Wat bedoelde hij met deze tekst? Waardoor of door wie liet hij zicht inspireren?