Movember-actie van

De Glazen Boterham

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Het zes-koppige koor De Glazen Boterham schoor op 1 november de snor af, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de Movember Foundation.

Na het zingen van een Iers strijdlied door De Glazen Boterham fietste Theo op donderdag 30 november, begeleid door kinderen uit de buurt, onder aanmoedigingen van het publiek en onder het geluid van de midwinterhoorn van Norbet te Welscher de laatste dertig rondjes. Volgens De Glazen Boterham was de totaal afgelegde afstand 64 kilometer maar Theo beweert dat het toch echt 65,1 kilometer was…Inmiddels hebben vier van de zes De Glazen Boterham-leden hun snor weer afgeschoren. Hans Assink: "Gerrit Bussink en ik laten hem staan. Voor mij was het heel wat om m'n snor af te scheren, ik heb al zo lang er haar groeit onder mijn neus een snor. Henk Houwers heeft voor een bedrag van dertien euro, geboden door het Karpermeer, zijn snor geschoren, zo hoorde ik. Ed Nawijn en Gerard Nijman zijn het gewend om zonder snor door het leven te gaan." De Glazen Boterham zal het bedrag van 3245 euro overmaken naar Movember Foundation. De opbrengst is, landelijk gezien, een heel goed resultaat. Op de Movember website hebben zich teams ingeschreven die door allerlei acties geld in hebben gezameld in de maand november. De Glazen Boterham eindigde met de hoge opbrengst op een mooie vijfde plaats. Henk Houwers: "Het gaat natuurlijk niet om hoe hoog je op zo'n ranking eindigt. Het goede doel, daar doen we het voor!"
Movember Foundation is een organisatie die wereldwijd aandacht vraagt voor mannenziekten zoals prostaat- en teelbalkanker maar ook voor de mentale gezondheid van de man. Het is de enige liefdadigheidsinstelling die het hele jaar door wereldwijd de strijd aangaat voor de gezondheid van de man. In dertien jaar heeft Movember Foundation wereldwijd meer dan 1200 projecten voor de gezondheid van de man gefinancierd.


Bijeenkomst rond
energietransitie geslaagd

BREDEVOORT - Ruim twintig mensen waren in het Grachthuys aanwezig op 21 november, allen geïnteresseerd in de vergadering die georganiseerd werd door het energiecafé van AGEM. Te gast waren de mensen van het burgerinitiatief energietransitie. Zij proberen mensen en organisatie/bedrijven te interesseren voor het werken aan duurzaamheid.

Er werd kort ingegaan op doel en werkwijze van AGEM in het algemeen en de werkwijze voor een energie coöperatie in het bijzonder door Ruud Krabbenborg en Jeroen aan 't Rot.
Wie energie wil besparen, kan een energiecoach vragen om (gratis) advies van het Energieloket.
De mensen van het burgerinitiatief energietransitie waren er om iets te vertellen over de doelen van het initiatief.
Belangrijk onderdeel van de avond was de presentatie van plannen om te komen tot de oprichting van een energie coöperatie. Het burgerinitiatief heeft een aantal eigenaren van grote daken gevonden die willen meewerken door hun dak beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen.
Burgers van Bredevoort/Aalten kunnen deelnemen in de coöperatie en op die manier voordelen genieten: ze werken mee aan duurzaamheid; ze profiteren van een lagere energiebelasting; ze hebben geen 'gedoe' op hun eigen dak; ze hebben een hoger rendement van hun geld dan bij banken mogelijk is. Er wordt nu gewerkt aan de oprichting van de coöperatie; ook aan het werven van deelnemers. Meer informatie over deelname bij Bert Weevers: bert-en-ineke@kpnmail.nl.

Ook willen de initiatiefnemers graag met mensen van buiten Bredevoort in contact komen die geïnteresseerd zijn om initiatieven te starten.