Monique Wieskamp met haar collega Nico Evers, voor hun sterrenmuur. Foto: Eva Schipper              
Monique Wieskamp met haar collega Nico Evers, voor hun sterrenmuur. Foto: Eva Schipper               Foto:

Sterren gezocht in Aalten

AALTEN - Monique Wieskamp is coördinator taalmaatjes bij Figulus in Aalten en zet zich in voor statushouders. Monique doet dit werk sinds een half jaar en coördineert de 55 'sterren', zoals zij haar vrijwilligers noemt, in Aalten. Deze mensen geven ondersteuning op taalgebied aan statushouders en laaggeletterden. Daarvoor zoekt zij vrijwilligers, of zoals zij ze noemt: sterren.

Door Eva Schipper

De specialiteit van Monique is het matchen van taalmaatjes met statushouders en laaggeletterden. Over de liefde voor haar werk zegt Monique: "Ik steek graag de handen uit de mouwen om te helpen en ik vind het heel leuk om mensen enthousiast te maken. Mijn eerste werkdag was wel spannend, maar door me nog meer open te stellen voor deze mensen gaat het makkelijker. Onbekend maakt onbemind. Voor veel mensen hangt er een negatieve wolk boven deze doelgroep, de statushouders. Ik begrijp het wel, had er zelf ook wel een beetje last van, maar ik heb dit negatieve beeld in de praktijk nog nooit bevestigd gekregen."

Monique geeft aan dat de groep statushouders een heel bijzondere doelgroep is om mee te werken. De cultuur is wel vaak anders, maar zeker niet in een negatieve zin van het woord. Monique: "Deze mensen zijn je zo dankbaar als je iets voor ze kan betekenen, daar geniet ik echt zo van." De mensen die naar Nederland zijn gevlucht, hebben vaak een totaal andere achtergrond. Ze woonden bijvoorbeeld op het platteland en waren zelfvoorzienend. Ze deden nog aan ruilhandel, ze liepen demografisch gezien heel erg achter op de westerse wereld. Daarom is er een drempel om in te burgeren in Nederland.

Monique vervolgt haar relaas: "Eigenlijk is het te zot voor woorden, hoe er soms wordt omgegaan met deze mensen. Als er namelijk iets gebeurt waarbij een statushouder is betrokken, dan verschijnt er vaak een bericht in de krant, met: 'een AZC bewoner heeft…'. In diezelfde krant zal zelden staan: 'een bewoner van de wijk Kobus heeft…'. Dit verschil dat door de media wordt gemaakt, zorgt mede, en ontrecht, voor dat negatieve beeld."

Ook zijn Nederlanders vaak verkeerd geïnformeerd over nieuwkomers. Men denkt bijvoorbeeld dat alle Syriërs straatarm zijn. "Syriërs vinden dit best vervelend, want dit is niet het geval. Syrië is een verwesterd land, waar velen al heel lang een telefoon en een computer hebben, en welvaart kenden, terwijl wij denken dat ze niets hebben. De combinatie van onjuiste informatie en het onbekende en vreemde, zorgt ervoor dat men afstand neemt. Dat is onnodig en heel jammer. Er zijn zoveel dingen die wij kunnen doen voor hen. Het is een kwetsbare doelgroep", zo legt Monique uit. "Wij zoeken sterren, vrijwilligers dus, die ons willen helpen."

Figulus kent naast de rol van taalmaatje ook de mogelijkheid om 'totaalmaatje' te worden. "Dan gaat het om meer dan ondersteuning op taalgebied. Als totaalmaatje neem je bijvoorbeeld iemand mee naar je sportvereniging. Of je maakt een statushouder wegwijs in Aalten", verklaart Monique.

Magnoliaplein 11, in de voormalige Aladon-school, is de plek van waaruit Monique en haar collega Nico werken. De locatie heeft een ontmoetingfunctie en iedereen is er altijd van harte welkom. Monique: "De koffie staat klaar. Want we zoeken Aaltense sterren, Aaltense (to)taalmaatjes. Ben jij die ster die we zoeken?! We praten er graag met je over."

Op zaterdag 10 februari is er een open dag op Magnoliaplein 11. Op deze dag staat ontmoeting centraal, het moet een gezellige open dag worden, toegankelijk voor iedereen.