De Pompe werd uitgereikt in Bredevoort. Foto: PR
De Pompe werd uitgereikt in Bredevoort. Foto: PR Foto:

Jaaroverzicht januari, februari, maart

Januari

In een deel van de gemeente Aalten, in de buurt van Dinxperlo, gold in de eerste weken van het jaar een vervoersverbod voor pluimvee vanwege een uitbraak van vogelgriep, net over de grens in Rees.
Heemschut Gelderland diende een verzoek in tot handhaving bij de gemeente Aalten, om verder verval te voorkomen van boerderij De Welsker in De Heurne. Ruim een week later stond De Welsker te koop.
In verband met het vertrek van burgemeester Bert Berghoef per 17 januari ging de gemeenteraad op zoek naar een nieuwe burgemeester, waarbij de hulp van de inwoners werd gevraagd. Zij konden via een enquête hun mening geven.
In Bredevoort werd de Pompe, de onderscheiding van de Bredevoortse Middenstandsvereniging BREM, uitgereikt aan team Go4Life, dat een sportieve prestatie leverde voor het goede doel. Ook werd Beeldmerk Bredevoort gepresenteerd.
Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten, in Het Blauwe Meer in Dinxperlo, konden bezoekers afscheid nemen van burgemeester Bert Berghoef, die op 17 januari stopt.
Henk Jan Freriks stelde zich voor als nieuwe marktmeester van Dinxperlo.
Op dinsdag 10 januari is het werkleercentrum van Laborijn aan de Eerste Broekdijk in Aalten officieel geopend door wethouder Henk Wiltink en Betty Talstra, directeur van Laborijn. In het werkleercentrum worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleid met als doel zoveel mogelijk van hen aan een reguliere baan te helpen.
Het gemeentehuis in Aalten is bijna klaar. Vanaf maandag 30 januari wordt er gewerkt in het deels nieuw gebouwde en deels ingrijpend gerenoveerde gemeentehuis.
Hannah, dochter van Vincent te Beest en Anne-Wil Ligtenbarg, is geboren op 9 januari. Omdat zij de eerste baby was van wie de komst werd gemeld bij de redactie, geldt zij als eerste baby, geboren in het verspreidingsgebied van Dinxpers Nieuws.
Burgemeester Berghoef neemt afscheid in een bijzondere raadsvergadering bij 't Noorden. Het was de 150ste vergadering die hij als voorzitter begon, en waarbij hij aan het einde de voorzittershamer overdroeg aan Henk Meerdink van HMV, de nestor van de raad en vice-voorzitter.
Waarnemend burgemeester Arnold Gerritsen is aan de slag in Aalten.
Freek Diersen krijgt de People-to-People-prijs van de Euregio uitgereikt voor zijn inspanningen om de Duits-Nederlandse betrekkingen te bevorderen.
Michiel Stronks van Figulus Welzijn werd in het zonnetje gezet vanwege zijn nominatie voor de titel Beste Sociaal werker van het jaar.
Gemeente Aalten presenteert de Blijverslening: een voordelige lening waarmee eigenaars hun woning kunnen aanpassen, zodat zij er tot op hoge leeftijd kunnen blijven wonen.
De grote zaal van 't Dorpshuus in IJzerlo kon worden aangepakt, dankzij de gemeentelijke subsidie.
Het voortbestaan van de Avondvierdaagse in Dinxperlo hing aan een zijden draadje. Het bestuur doet een dringende oproep om nieuwe bestuursleden te werven. Als die zich niet zouden melden, gaat de stekker eruit.
Rover pleitte voor een busverbinding tussen Aalten en Bocholt.

Februari

Stichting Antje werd opgericht, met als doel mensen met kanker te ondersteunen met praktische hulp.
Op de locatie Raadhuisstraat 13 in Dinxperlo moeten vijf woningen worden gerealiseerd door Klaassen.
Club Déjàvu opende voor het eerst zijn deuren, met de nodige problemen rond de garderobe en met enkele vechtpartijen.
Lintelo voerde actie om de familie Galstian te steunen en te bereiken dat de familie definitief in Nederland mag blijven.
In Aalten is de tweede electrokar in gebruik genomen.
Joris Luiten uit Bredevoort maakte bekend dat hij zijn Spar Luiten overdraagt aan Jorik Wubbels.
Psalm 150 bereidde zich voor op een bijzonder concert, met medewerking van onverwachte gasten, zoals Monique Coenders, Rocco Ostermann, DJ Lady Virea, koor Vision en vier dansparen van Vieberink.
Gerhard Piek vertelde enthousiast over zijn enorme verzameling modeltreintjes.
Zeven verenigingen op Sportpark Zuid hebben de handen ineen geslagen om er een multifunctionele accommodatie van te maken.
Het eerste huwelijk is gesloten in de raads- annex trouwzaal van het nieuwe gemeentehuis van Aalten. Rutger en Esmeralda Bouwhuis-Föller gaven elkaar het jawoord.
Op het landbouwbedrijf van de familie Meerdink bij Bredevoort bezwijkt een mestsilo. Er stroomde zo'n drie miljoen liter mest weg.
Ilayda Sahin wint de voorleeswedstrijd Read2Me! van Bibliotheek Achterhoekse Poort, die gehouden werd in de bieb in Dinxperlo.

Maart

De Klussendienst voor de gemeente Aalten gaat officieel van start.
Club Déjàvu in Dinxperlo krijgt een sanctie opgelegd, in de vorm van verplichte sluiting voor een weekeinde, omdat er op nieuw onrechtmatigheden werden geconstateerd.
Het Beraad van Kerken Aalten lanceert een nieuwe gezamenlijke, nieuwe activiteit: de gezamenlijke afsluiting van de Paasviering, op de Markt in Aalten, om 11.00 uur.
De profielschets voor de nieuwe burgemeester is vastgesteld.
De Bridgeclub in Dinxperlo is op zoek naar nieuwe leden.
De gemeente Aalten is uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente.
Loopgroep De Zandloper steunt Gert Jan Wassink in zijn streven om de limiet voor de Olympische marathon te halen.
Het interactieve speeltoestel Memo is geplaatst bij de Sint Liboriusschool in Dinxperlo.
De eerste Wielerronde van Bredevoort wordt aangekondigd: de datum is zondag 1 juli.

Burgemeester Bert Berghoef werd door de inwoners uitgezwaaid tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto:  Frank Vinkenvleugel
Lintelo in actie voor de familie Galstian. Foto: Lydia ter Welle
Club Déjàvue in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Rob Veenvliet verricht een klusje. Foto: Karin Stronks
De Memo wordt geplaatst bij de Sint Liborius. Foto: Frank Vinkenvleugel