De 'nieuwe' en 'oude' beheerder, Ali ten Bokkel en André Porskamp. Foto: Karin Stronks
De 'nieuwe' en 'oude' beheerder, Ali ten Bokkel en André Porskamp. Foto: Karin Stronks

'Ik ben blij dat ik hier gewoon plat kan praten'

DALE – Vanaf 1 januari is Ali ten Bokkel uit Zelhem de nieuwe beheerder van buurtschapshuis 't Romienendal in Dale. Zij neemt het stokje over van André Porskamp die het na 25 jaar voor gezien houdt. Ali ten Bokkel glimlacht: "Het eerste woord dat me te binnen schoot toen ik hier voor het eerst kwam was 'buurt'! Het voelde goed. En ik ben blij dat ik hier gewoon plat kan praten!"

Door Karin Stronks

Ali ten Bokkel hield al geruime tijd de kranten in de gaten voor een vacature in de horeca. Ze legt uit: "Ik werkte in Zelhem in het cultureel centrum, waar ook een zwembad bij is. Aanvankelijk verzorgde ik daar het horeca-gedeelte, hartstikke leuk om te doen. Door een aantal wijzigingen kwam dat werk te vervallen en verrichte ik grotendeels kassa-werkzaamheden voor het zwembad en dat is niet helemaal mijn ding… Dus toen ik de advertentie van 't Romienendal tegenkwam heb ik meteen gesolliciteerd."

Na de sollicitatieprocedure viel de keus van het bestuur en afgevaardigden van diverse verenigingen op Ali ten Bokkel. De grootste verandering voor Ali is dat ze ondernemer wordt, in Zelhem werkte ze in loondienst. Ali: "Ja dat is wel wat, ik heb mijn baan opgezegd. Maar dit is wat ik wil, dit is wat ik leuk vind, de horeca! In Zelhem was ik, voor de veranderingen, ook gewend om bestellingen te doen, afspraken te maken, alles klaarzetten voor verenigingen, feestjes, waaronder ook buffetten, en vergaderingen. Dat wordt hier ook van mij verwacht."

Inmiddels loopt de Zelhemse al een tijdje mee om het Daalse verenigingsleven te leren kennen. Een groepje Daalse dames is bezig om kerstversieringen aan te brengen. Er worden handen geschud, de dames stellen zich aan elkaar voor. De scheidende beheerder, André Porskamp maakt Ali wegwijs in 't Romienendal. Porskamp: "Waarom ik stop? Nou, ik heb het 25 jaar gedaan, het is druk hier in het buurtgebouw, en ik voel me nu nog goed. Een mooi moment om te stoppen. Nee, ik ben niet bang dat ik me ga vervelen, heb genoeg dingen die ik nog wil doen!"

Is André Porskamp er nu nog om alles aan te sturen, vanaf 1 januari begint het beheerderschap voor Ali pas echt. Ze vertelt: "In het begin zal er niet veel veranderen, ik moet m'n weg zien te vinden, misschien ga ik op den duur wel dingen anders doen." André vult aan: "Je hoeft ook niet perse alles hetzelfde te doen! Ik ben gewend om op een bepaalde manier te werken, haal het goede eruit zou ik zeggen. Als Ali ergens tegen aan loopt kan ze mij altijd bellen in het begin."

Ali ten Bokkel begint op een moment dat het goed loopt bij 't Romienendal. Een groot aantal verenigingen maakt gebruik van het gebouw, er zijn wekelijks vergaderingen, er worden vrijwel elk weekend feestjes gegeven en er komen regelmatig mensen 'buurten'. Ali vindt: "Dat is een prima uitgangspunt, ik heb veel zin in om te beginnen en vind het spannend tegelijk." André grijnst: "Toen ik 25 jaar geleden begon wist ik echt niet hoe het werkte hier. Met Koninginnedag jaren geleden schreven we bestellingen op plakplaatjes die steeds van de muur af vielen zodat onze gasten nogal eens het verkeerde eten kregen opgediend. En een keer heb ik een exotische maaltijd verzorgd wat ook niet in goede aarde viel hier. Ach, het is allemaal goed gekomen!"

Bij Ali ten Bokkel zit het horecagevoel er van jongs af aan in. Ze weet nog: "Heel vroeger woonden we in Varssel, buitenaf. Er voerde een fietsroute langs ons huis en ik heb aan huis een terras opgezet. Later boden we ook Bed & Breakfast aan. Horeca is gewoon mijn ding!"

Ali ten Bokkel en André Porskamp. Foto: Karin Stronks