Enkele leden van de organisatie van Sneeuwpop. Van links naar rechts: Gerard Boland, namens het goede doel. Foto Frank Vinkenvleugel.
Enkele leden van de organisatie van Sneeuwpop. Van links naar rechts: Gerard Boland, namens het goede doel. Foto Frank Vinkenvleugel. Foto:

Veertiende Sneeuwpop gaat voor Muziekimpuls

DINXPERLO - Het is de veertiende editie alweer van Sneeuwpop en de organisatoren van het Sneeuwpop Benefiet Festival zijn er helemaal klaar voor. Ze hebben enorm hun best gedaan op de programmering en zijn er in geslaagd om een mooi doel te selecteren waar de opbrengst naar toe zal gaan; Dit is het project Muziekimpuls. Op 21 januari betreden acht bands belangeloos het podium in het Kulturhus in Dinxperlo. Dit jaar met maar liefst drie bands met Dinxperse Roots. Voor een aantal andere muzikanten is het ook niet de eerste keer dat ze naar het 'Seattle van de Achterhoek' afreizen.

Door Waltraud Wensink

John Ekelmans, Thijs Roeterink en Suzan Bruggink zijn de fanatieke bestuursleden van Sneeuwpop en zij zetten zich hier volledig voor in. Sneeuwpop is een van de festivals waar een band altijd een dankbaar en gemotiveerd publiek treft. Succesvolle namen zoals Blaudzun, De Staat, Handsome Poets, Donnerwetter, en vele anderen hebben ooit al eens op het Sneeuwpop-podium mogen staan. Podia als Sneeuwpop zijn voor bands onontbeerlijk om deze een eind op weg helpen.

Ze zouden er graag een aantal bestuursleden en vrijwilligers bij hebben

Het festival is succesvol en de opbrengst gaat naar een lokaal goed doel. De organisatie is voor de drie nog overgebleven bestuursleden te doen maar ze zouden er graag een aantal gemotiveerde bestuursleden en vrijwilligers bij willen hebben. Bruggink: "Het vergt altijd best de nodige voorbereidingen en daarnaast is het best moeilijk om een goed doel te selecteren, omdat er meerdere goede doelen zijn en je wilt niet maar zo aan andere voorbijgaan. Toch denk ik dat we er ook dit jaar weer aardig in geslaagd zijn, met de keuze voor Muziekimpuls."

Muzikale impuls
Gerard Boland (Psalm 150) vertelt vol enthousiasme over de geweldige mogelijkheden die Muziekimpuls biedt. "Het is een samenwerkingsverband van een aantal basisscholen (in dit geval De Bosmark en De Höve), Muziekschool Oost Gelderland en Fanfare Orkest Psalm 150. Kinderen van deze scholen krijgen structureel wekelijks muziekles aangeboden. De overheid had hiervoor een potje met geld beschikbaar voor gesteld waar alle muziekverenigingen uit onder andere de gemeente Aalten gebruik van mochten maken." Psalm 150 vindt dit een mooie gelegenheid om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met muziek en instrumenten. "Daarnaast hopen we dat een groot aantal kinderen vanuit deze 'muziekimpuls' doorstromen naar een van de muziekverenigingen die we rijk zijn of misschien gaan ze wel op piano of gitaarles. Daar zijn de kinderen vrij in en dat komt de gehele Dinxperlose muziekgemeenschap ten goede. Om al die kinderen deze kans en mogelijkheid te bieden is er natuurlijk geld nodig. De methode en de docenten worden betaald uit het potje dat de overheid beschikbaar stelt, maar de instrumenten die we beschikbaar stellen uit het instrumentenfonds komen deels van onszelf en deels van sponsors. Sneeuwpop is er daar dit jaar een van. En hoe mooi zou het zijn als door deze muzieklessen een aantal van deze leerlingen straks zelf op het Sneeuwpop staan."

Zaal
Roeterink: "Ook dit jaar hebben we weer twee podia. Er gaat niet om verschil in niveau of je op het grote podium in de zaal speelt of in de foyer. Dat is willekeurig bepaald en het publiek is er niet minder enthousiast om. Ik zelf vind dat we weer goeie bands hebben binnengehaald en de bandleden zelf zijn ook enthousiast om op Sneeuwpop te mogen staan."

Misschien gaan ze wel op piano of gitaarles

De volgende bands werken dit jaar mee aan het Sneeuwpop Benefiet Festival: Teleporter, de band uit Utrecht opent Sneeuwpop om 20.00 uur in de Foyer. Joost Hengeveld was ooit zelf een van de organisatoren van Sneeuwpop en staat samen met de bandleden in zijn 'home Town' op het podium met nummers van onder andere The Strokes, Arctic Monkeys, Supergrass, Editors en The Dandy Warhols. Relffoxes, de muziek van deze band laat zich zoals ze zelf zeggen het best omschrijven als een combinatie van grunge, psychedelic acid rock, garage, rock 'n' roll en '70 groove rock met een vleugje stoner. The Black Soul Shakers; deze vier zeer ervaren muzikanten brengen live een set ten gehore die bestaat uit een mix van eigen nummers alsmede covers in de stijl van Blues Pills, Layla Zoe en Beth Hart. De band met den Dinxperse Monique Coenders.
Le Garage, Boogie time; Vuige alternatieve Delta Blues met Achterhoekse roots. Geniet van dit drietal van het eenvoudige leven. Songs met een stampend ritme, stuwende gitaren en meeslepende harmonica.
Dokter Watjes; muzikaal vliegt het alle kanten op. Er wordt gezongen in het Twents, Nederlands en een mengelmoes hiervan. Met teksten over vrouwen, demonen, tabakswaren, 'peenk'n', huisdieren, de voormalige BRD, vroeger, softporno en later. Eindelijk een band die het ergens over heeft, 'Ie mot alleen wa good luusteren', staat er in hun biografie. Zou Dinxperlo hier klaar voor zijn? Het klinkt in ieder geval uitnodigend.
Exit The Hive, een band geïnspireerd door artiesten als Race Against Machine, Tower of Power, Sly & the Family Stone en Allan Holdsworth. Ze maken volgens hun biografie progressieve, psychedelische funkrock. Ze vullen elkaar moeiteloos aan met aparte ritmes, vernieuwende akkoordprogressies en kritische teksten.
Op de Facebookpagina van Sneeuwpop volgen verdere bijzonderheden en nieuwtjes. Sneeuwpop opent op 21 januari de deuren om 19.30 en om 20.00 uur laat de eerste band in de foyer van zich horen. Deze eerste band is meteen zeer de moeite waard. De entree bedraagt 10 euro.


www.sneeuwpop.com