Nozems en Nonnen op pad. Foto: PR
Nozems en Nonnen op pad. Foto: PR

Nozems en Nonnen actief in de Oost-Achterhoek

AALTEN - Al bijna twee jaar lang is de Oost-Achterhoek een unieke club met een al even unieke activiteit rijk, Nozems en Nonnen maken met hun oldtimer bromfietsen toertochten door de Achterhoek onder het motto: 'Gin brommers kieken, moar d'r van genieten'

Initiatiefnemers zijn Jan Heideman en Henk te Paske uit Aalten, ooit lagere schoolgenoten, die elkaar weer ontmoetten bij 'Rondje Winterswijk' in mei 2015. Bijna twee jaar later bestaat de groep uit ongeveer vijfentwintig nozems en vijf nonnen. Deze oldtimer brommer liefhebbers komen voornamelijk uit Aalten en Winterswijk, maar ook brommerrijders uit Dinxperlo en Varsseveld zijn vertegenwoordigd. Jan en Henk vinden het jammer dat Lichtenvoorde nog een witte plek op de kaart is, Jan merkt op: "Daar kan natuurlijk verandering in komen. We hebben trouwens wel twee leden uit Zieuwent, maar eentje daarvan heeft geen mail én geen WhatsApp, en dat is toch behoorlijk ongemakkelijk."

De organisatievorm van de Nozems en Nonnen is even eenvoudig als doeltreffend: de leden zitten allemaal in een WhatsApp groep. Als er op korte termijn een mooie middag of avond op komst is, of er wordt een droog weekend voorspeld, gooit een initiatiefrijke Nozem of Non spontaan een voorstel voor een tochtje in de groepsApp. Meestal rolt er na wat heen-en-weer ge-app vanzelf een datum, tijd en startplaats uit. Met een opkomst, die doorgaans wisselt van vier tot tien deelnemers, worden er dan de tochtjes gemaakt.

De samenstelling van de groepen is nogal willekeurig, maar op den duur kent iedereen elkaar. "De provinciale wegen en de fietspaden worden gemeden, we rijden zoveel mogelijk over B-wegen. Prettige bijkomstigheid is, dat het áltijd mooi weer is, want er wordt op korte termijn gepland. Héél toevallig doemt er halverwege de rit altijd een terrasje op", aldus de initiatiefnemers. Desgevraagd verklaren Jan en Henk dat de snelheid altijd wordt bepaald door de langzaamste brommer. "Mits het geen Solex is," aldus Henk. Er rijden niet alleen Zündapps en Kreidlers, maar ook DKW's, een Puch, Vespa Ciao's, een zeldzame Italiaanse Atala en Sparta's in mannen- en vrouwenuitvoering mee. Afhankelijk van de beschikbare tijd zijn de ritjes zo'n dertig tot zestig kilometer lang.

Er wordt niet alleen genoten van het rijden en van dat terrasje. Het is ook verrassend hoeveel mooie B-wegen er zijn door de Oost-Achterhoekse natuur. Vaak kent men deze in de eigen gemeente redelijk goed, maar niet in de buurgemeentes. "Wij als Aaltenaren verbazen ons telkens weer over het prachtige en uitgestrekte buitengebied van Winterswijk, en de B-wegen het gebied De Heurne-Breedenbroek-Sinderen-Silvolde-Varsseveld. De Wentersen daarentegen weten weer niet van het bestaan van de mooie bochtige wegen in het coulisselandschap van de Haart, IJzerlo, Dale en, last but not least: Barlo, waar onze roots liggen", vullen Jan en Henk aan, "Er zijn nog steeds witte vlekken op de kaart, met name rondom Lichtenvoorde, dus er is nog genoeg te ontdekken!"

Nostalgie viert soms hoogtij. Vorig jaar, op een prachtige nazomermiddag, reed een 'nieuwe' nozem mee. Hij werd meteen zó enthousiast, dat hij ter plekke besloot ook een brommer voor zijn vrouw te gaan kopen. Zoals hij zegt: "Hetzelfde type en dezelfde kleure as vrogger, en dan ok weer met ne verchroomde koplampe."

Als het uitkomt, wordt er collectief meegelift op georganiseerde toertochten zoals Rondje Winterswijk, waar circa honderd brommers negentig kilometer afleggen, de rit van Bredevoort schittert, waar ongeveer vijfentwintig brommers zestig kilometer overbruggen en de rit van de Dinxperlose Oldtimer Liefhebbers.

Van oktober tot april is het te koud voor de tochtjes, dan gaan de Nozems en Nonnen zogezegd op Non actief. Dat tekort aan gezelligheid wordt dan weer helemaal goedgemaakt op de nieuwjaarsborrel in januari, in een seventies-sfeer, bij een houtkachel, en met muziek die net zo oud is als de brommers. Inmiddels is de lente alweer op komst. Henk: "Als we dan weer het eerste tochtje in het voorjaar gaan rijden, dan voelen we ons net als koeien, die weer voor het eerst de wei in mogen."

Liefhebbers kunnen zich gratis aansluiten bij de Nozems en Nonnen, iedereen rijdt mee op eigen risico. Contactpersonen zijn Jan en Henk, te bereiken via email.


Henk: htp@live.nl
Jan: d.heideman@upcmail.nl
Facebook: De Nozems en de Nonnen

Nozems en Nonnen op pad. Foto: PR
Nozems en Nonnen op pad. Foto: PR