Frank Rössner bij de opening van de expositie. Foto: Frank Vnkenvlegel
Frank Rössner bij de opening van de expositie. Foto: Frank Vnkenvlegel Foto:

Expositie archeologische
vondsten in Grenslandmuseum

DINXPERLO - Afgelopen woensdag zette Frank Rösner zelf zijn archeologische vondsten in het 'zonnetje' met het aandoen van de spotlights en opende daarmee zijn expositie 'Bodemvondsten' in het Grenslandmuseum. Tot en met 21 juni is deze interessante collectie tijdens openingstijden van het museum te bewonderen. Fascinerend voor jong en oud om te zien wat de bodem in en rondom Dinxperlo, maar ook in het grensgebied met Noordrijn-Westfalen tot nu toe heeft prijsgegeven.

Door Iris Jansen

Het liefst zou Rösner de scholen langsgaan om de jeugd deelgenoot te maken van wat er allemaal nog in de bodem verscholen ligt. "Vaak ook maar op tien centimeter diepte. Het is onvoorstelbaar wat ik allemaal gevonden heb." Rösner wijst op een grote kanonskogel afkomstig uit het vestingstadje Bredevoort; 21 kilo zwaar.
Rösner, zelf al jarenlang woonachtig in Dinxperlo, heeft in en rond het dorp al heel wat gevonden aan oorlogsmateriaal. "Ik heb al heel wat bomscherven en mortiergranaten gevonden; het laatst in 2014 bij de Arena. Moet je nagaan dat motorcrossers op tien centimeter van dat ding reden, zoiets kan zomaar afgaan als het geraakt wordt. De granaat is gelukkig onschadelijk gemaakt. Wanneer je bedenkt hoeveel munitie er tijdens de Tweede Wereldoorlog op Dinxperlo en omliggend gebied is afgeworpen, is de kans heel groot dat er nog veel in de grond verborgen ligt. Ik speur ook vaak op verzoek op akkers en in weilanden om ongelukken te voorkomen. Naast militaire voorwerpen zoals helmen, emblemen, knopen en gespen heb ik nu zo'n 130 granaten en ruim 20.000 hulzen uit machinegeweren en allerhande wapens gevonden. Dit tondeldoosje hier is ook een zeldzame vondst. Dat gebruikten de musketiers bij het afschieten van hun wapens."

Afwisselende collectie
Rösner is niet alleen geïnteresseerd in oorlogsmateriaal maar ook in 'aardse zaken' zoals gebruiksvoorwerpen, sieraden en munten. "Sinds 2009 ben ik onderweg met mijn detector. Wat ik gevonden heb, is werkelijk heel uniek. Hier ligt niet eens alles uitgestald, maar ik kan je wel vertellen dat hier bij de expositie de oudste Romeinse munt, ooit gevonden in Noordrijn-Westfalen, ligt. Wat er verder nog is, ga ik niet verklappen; dat moeten de mensen zelf maar komen bekijken. En kijk, hier liggen 35 zeer oude munten, gevonden in een berg zand in Breedenbroek, en hier, halve munten uit de Tachtigjarige Oorlog; die werden gebruikt bij het kaartspel. Wist je dat de munten in de Middeleeuwen geknipt werden? Daarom zijn ze nooit rond. Munten werden in die tijd handmatig uit gloeiend edelmetaal gegoten en bewerkt met een hamer. Arme mensen, de zogenaamde 'muntsnoeiers' knipten of vijlden de muntrandjes en leefden van de opbrengst van de restjes. Zulke munten kun je hier dus allemaal bekijken, ook leuk voor jeugd, want waar kun je zoiets zien?" Rösner heeft ook voor Duitsland een zoek- en graafvergunning en is daarom ook veel te vinden aan de andere zijde van de grens. Alle vondsten moeten uiteraard via ambtelijke instanties gemeld worden. Zo is hij onder meer betrokken bij de archeologische opgravingen in het district Münster, maar ook aan de Nederrijn, in het district Kleef, heeft hij al veel waardevolle spullen gevonden. Ook restanten uit de prehistorie behoren tot zijn verzameling zoals schelpen, kiezen en slagtanden, maar ook ringen, oorbellen, bestek, pijpjes en beeldjes zijn te bewonderen. De expositie is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen drie euro entree, kinderen een euro.


www.grenslandmuseum.nl