De slagwerkgroep van Prinses Beatrix bereidt zich voor op World of Drums. Foto: Frank Vinkenvleugel
De slagwerkgroep van Prinses Beatrix bereidt zich voor op World of Drums. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

World of Drums in Kulturhus

DINXPERLO - Algemene Muziekvereniging Prinses Beatrix bestaat zestig jaar. Het hele jaar door wordt er aandacht aan dit jubileum besteed en er worden tal van activiteiten georganiseerd. In maart werd er een geweldig concert gegeven in sportcentrum Het Blauwe Meer, er was een zomeravondconcert op het terras van het Kulturhus en 'bloasmuziek bi'j de mölle', bij Van Hal in Voorst. Op zaterdag 23 september staat de slagwerkgroep van Prinses Beatrix in de schijnwerpers. Ze zullen in het Kulturhus een daverend en avondvullend programma verzorgen onder de naam 'World of drums'.

Door Waltraud Wensink

De enthousiaste slagwerk-jubileumcommissie bestaat uit Helma Brughuis-te Grotenhuis en Edwin Jansen. Ze hebben hun uiterste best gedaan om een geweldig programma te realiseren. Er zijn heel wat vrije uurtjes in gaan zitten maar beiden zijn enorm enthousiast en weten zeker dat het een geweldige avond gaat worden voor iedereen.
Helma: "We waren op zoek naar leuke ideeën voor deze avond en wisten wel welke richting we op wilden. Twee jaar geleden hebben we een gastoptreden in Doetinchem verzorgd bij de slagwerkgroep Crescendo Hengelo van Gilbert Wientjes. Daar hebben we opnieuw contact mee gezocht. Daarnaast kwam onze instructeur Hans Elbers in Zutphen in gesprek met de Multipercussion Djembegroep en samen met Edwin hebben we ook de Steelmasters uit Afferden weten te strikken voor een gastoptreden."

Edwin: "Het is fijn dat we voor onze promotie op de ondersteuning van Hans Elbers en Bjorn Wolbring konden rekenen. Ze hebben er voor gezorgd dat er door de hele regio posters en spandoeken kwamen te hangen en naast de PR op Facebook is er ook een mooi en overzichtelijk programmaboekje gerealiseerd waar onze sponsoren in konden adverteren."

World of drums
"Vroeger zag men veel tamboerkorpsen die de harmonie of fanfare begeleidden maar daarvan zijn er veel verdwenen, óf zij hebben de ontwikkeling naar een slagwerkgroep' doorgemaakt", legt Hans Elbers uit. "Daarbij hebben exotische instrumenten, nieuwe ritmes en andere samenstellingen invloed gehad op het hedendaagse repertoire. Wij zitten hier op de grens van Duitsland, en kijken als het ware al een stukje 'over de grens'. Haal daar vervolgens de Multipercussion Djembegroep bij, die regelmatig nieuwe inspiratie opdoet bij hun reizen naar Gambia, de Steelmasters met hun typische herkenbare muziek die is ontstaan in het Caraïbisch gebied en last but not least Crescendo Hengelo met hun Zuid-Amerikaans klinkende mallets, marimba's en swingend slagwerk .Dan kan je daadwerkelijk spreken over 'World of drums'."

Slagwerkgroep Beatrix
Maar de eigen slagwerkgroep van Beatrix mag vooral niet worden onderschat. Edwin: "Het wordt een waar spektakel met optredens waarbij verschillende soorten wereldmuziek ten gehore worden gebracht. Daarbij is er zeker ook aandacht is voor onze groeiende groep van jeugdslagwerkers die het ontzettend leuk en goed doen onder de enthousiaste leiding van Jorine Bruggink." Helma: "Ze hebben er hartstikke hard voor gewerkt en flink geoefend. Ze zijn er klaar voor. De jeugd gaat drie verschillende dingen doen maar wat, dat bewaren we nog even als verrassing. Een klein tipje van de sluier mogen we al oplichten: ze maken geen gebruik van instrumenten! We gaan in ieder geval verschillende facetten van slagwerk laten horen die we overal ter wereld tegenkomen. Zelf zijn we als vereniging de gastheer van dit spektakel, maar we laten met de Beatrix Slagwerkgroep zeker ook stevig van ons horen. We gaan de hele zaal in het Kulturhus gebruiken en een groot deel van het podium. Het wordt een waar spektakel voor zowel het publiek als de muzikanten. Het is voor ons de eerste keer dat we dit zo organiseren maar er liggen nog ideeën genoeg voor een vervolg. Eerst maar eens kijken hoe dit gaat lopen."

Avondvullend én voor iedereen
De slagwerkcommissie wil benadrukken dat het een gevarieerde avond wordt die geschikt is voor alle leeftijden en zeker de moeite waard is om te bezoeken. Op de Facebookpagina staat meer informatie over 23 september en over de gastoptredens. De kaarten voor deze avond zijn te koop in het Kulturhus of te bestellen via slagwerkgroep@outlook.com. In de voorverkoop kosten ze 5 euro en aan de avondkassa 7,50 euro. Het concert duurt van 20.00 tot 23.00 uur.